ВажливеСоціум

Литва готова допомогти Україні експортувати залізницею до 1 млн тонн зерна

Порт Клайпеди та Lietuvos geležinkeliai можуть допомогти у вирішенні поточної ситуації та сприяти експорту зерна за межі ЄС. Про це пише Verslo Zinios.

Литва може допомогти Україні експортувати залізницею до 1 млн тонн зерна, оскільки Польща тимчасово заборонила імпорт зерна з України, повідомила міністр економіки та інновацій країни Аушріне Армонайте після зустрічі з міністром економічного розвитку і технологій Польщі Вальдемаром Будою.

Клайпедський порт і Lietuvos geležinkeliai можуть допомогти у вирішенні поточної ситуації та сприяти експорту зерна за межі Європейського Союзу.

“Литва може допомогти експортувати до 1 млн тонн зерна безпечно залізницею з України. Це було б реальним рішенням для України та допомогою для Польщі”, – зазначила Армонайте.

Президент Асоціації литовських морських вантажних компаній Вайдотас Шилейка повідомив, що потужність перевалки зерна в порту Клайпеда становить понад 1 млн тонн на рік, проте логістика є досить складною.

Зазначається, що у травні минулого року Lietuvos Geležinkeliai почала транспортувати невеликі партії українського зерна через Польщу до порту Клайпеда. Проблема полягає у різних залізничних коліїях, через що рухомий склад поїздів доводиться міняти на кордоні.

Фахівці з логістики підрахували, що зараз через Литву можна провезти лише близько 1 млн тонн українського зерна на рік, оскільки логістичний ланцюг країни, насамперед залізниця, не готовий перевозити його більшу кількість.

Нагадаємо, що уряд Словаччини вирішив тимчасово припинити ввезення зерна й іншої агропродукції з України. Днями таку ж заборону запровадили ще дві країни – 15 квітня уряд Польщі запровадив заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України до 30 червня. А 16 квітня Угорщина запровадила тимчасову заборону на імпорт сільськогосподарських продуктів з України, у тому числі зернових та олійних культур.