ВажливеСоціум

ЄС продовжив режим безмитної торгівлі з Україною

Рада ЄС схвалила постанову щодо продовження на наступний рік режиму безмитної торгівлі з Україною. Про це повідомляється на сайті Європейської Ради.

“Рада ухвалила постанову, яка поновлює призупинення всіх мит, квот і заходів торгового захисту на український експорт до ЄС ще на рік, до червня 2024 року”, – йдеться у заяві.

Як наголошується, продовжуючи ці заходи, ЄС демонструє свою непохитну політичну та економічну підтримку Україні, яка стикається з неспровокованою та невиправданою військовою агресією з боку Росії.

Зазначається, що ці заходи допоможуть Україні зберегти стабільність торговельних відносин з ЄС та підтримати економіку в дуже складних умовах. Разом із широкою військовою, фінансовою та гуманітарною підтримкою це має вирішальне значення для допомоги Україні в її довгостроковому відновленні.

“Неспровокована і невиправдана агресивна війна Росії проти України має руйнівний вплив на економіку країни. Поновлені автономні торговельні заходи однозначно підтримають Україну і водночас дають ЄС можливість захистити внутрішній ринок від значного збільшення імпорту деяких сільськогосподарських продуктів”, – сказав міністр з міжнародного розвитку та зовнішньої торгівлі Швеції Йоган Форселл.

Оголошені заходи стосуються фруктів та овочів, що підпадають під систему вхідних цін, а також сільськогосподарської непереробленої та переробленої продукції, що підпадає під дію тарифно-квотних обмежень. Мита для промислових товарів припинили діяти з 1 січня 2023 року за умовами Угоди про асоціацію.

Ухвалена постанова буде підписана представниками Ради та Європейського парламенту й опублікована в Офіційному віснику. Вона набуде чинності 6 червня.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль подякував Європейській Раді за це рішення.

“Європейська Рада сьогодні продовжила дію “економічного безвізу” з Україною ще на рік. Це означає, що український бізнес не сплачуватиме жодних мит, квот і тарифів при експорті товару в ЄС щонайменше до червня 2024 року”, – зазначив він.

Очільник уряду додав, що режим безмитної торгівлі з ЄС “допоможе українському бізнесу та українській економіці в надскладних воєнних умовах”.

Нагадаємо, у травні 2022 року Рада ЄС вперше ухвалила рішення скасувати на рік всі мита і квоти на експорт з України для підтримки у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії.