ВажливеСоціум

Експорт агропродукції з України зменшився на 23%

За 48-й тиждень дії зернової угоди, з 26 червня по 2 липня, через морські порти Одеської області було експортовано 275,7 тис. т агропродукції, що на 23 % менше, ніж за 47-й тиждень. Про це повідомляє пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу.

За повідомленнням клубу аграрного бізнесу, за виказаний тиждень в українських портах було завантажено 6 суден, які досі не пройшли необхідну процедуру для продовження руху в пункти призначення. Крім того, зменшилася кількість суден, що пройшли інспекцію на вхід(за минулий тиждень – 4 судна).

Наголошується, що в Україні розпочалися жнива, тому найближчим часом значно зросте потреба в експорті агропромислової продукції з України, а тим часом нинішні темпи експорту непипустимо низькі.

Найбільше протягом 48 тижня роботи “зернового коридору” було експортовано: кукурудзи (частка у загальній структурі експорту – 43%), пшениці (23%) та соняшникової олії (23%). Українська продукція була відправлена в країни: Азії (Китай, Індія та Туреччина), Європи (Нідерланди) та Африки (Джибуті).

Загалом з початку роботи “зернового коридору” з 1 серпня 2022 року по 2 липня 2023 року Україна експортувала 32,8 млн т продукції АПК.