ВажливеСоціум

Держагентство розвитку туризму оновило дані про безпеку подорожей

Державне агентство розвитку туризму опублікувало оновлену інформацію щодо дозволів і обмежень, які діють під час воєнного стану в 15 регіонах країни.

ДАРТ рекомендує мандрівникам уточнювати наявність укриттів і враховувати чинну комендантську годину в тому чи іншому регіоні.

В агенстві наголошують, що заборонено сплави, походи, прогулянки та екскурсії за маршрутами біля критичної інфраструктури, військових і стратегічних об’єктів у всіх регіонах України. Залишаються недоступними туристичні точки, наближені до кордонів із Білоруссю та Росією, а також є обмеження щодо відвідування деяких гірських маршрутів, водойм, лісів у різних областях.

“Цього року, як і торік, українцям доведеться забути про пляжний відпочинок на берегах Чорного та Азовського морів. Узбережжя останнього повністю окуповане росіянами, а чорноморське – недоступне через мінну небезпеку та загрози ракетних обстрілів. Відносно безпечні центральні та західні регіони України. Утім, навіть на цих територіях діють деякі обмеження, які можуть різнитися в різних областях”, – йдеться у публікації.

У Києві та Київській області заборонено відвідувати ліси ізелені зони поза житловими масивами, заборонено сплав водоймами. Чорнобильська зона теж іще закрита для відвідувачів. УКиївській області працюють заклади розміщення, музеї, садиби, які встигли відновитися.

У Черкаській області можна відпочивати біля водойм, але лише біля тих, які визначила ОДА. Офіційно на утриманні Черкас п’ять пляжів: три комунальні та два приватні. Відвідування лісів категорично заборонено.

У Полтавській області заборонено відвідувати ліси. Дозволяється купатися, але без плавзасобів, якщо це не в рамках дозволених спортивних змагань. В ОДА просять погоджувати графік тренувань на водоймах із урахуванням наближення до мостів на відстані 100 м.

Усі туристичні об’єкти Вінниці працюють у звичайному режимі і відповідно до графіків. Не працюють деякі музеї. Дозволена туристична діяльність на водоймах, крім місць, де є об’єкти критичної інфраструктури, а також у прикордонній зоні. Заборонено відвідування лісів.

На території Житомирської області дозволено збирання ягід, грибів та лікарських рослин у лісах, окрім територій, розташованих за 20 км від лінії державного кордону з Білоруссю і тимчасово окупованих місцевостей. Заборонено відвідування заповідників. Закрито водойми, розташовані поруч з об’єктами критичної інфраструктури, інші – доступні. Серед закладів культури працюють тільки ті, які мають облаштовані укриття.

У Дніпропетровській області заборонено навігацію на водних об’єктах малих, моторних, вітрильних, прогулянкових, спортивних суден, водних мотоциклів і засобів розваги на воді. Заборонено відвідувати ліси. Музеїітеатрирегіонупрацюють. Діютьвіртуальніелектронніекскурсії.

У Кіровоградській області заборонено відвідувати ліси і користуватися плавзасобами на водоймах.

На Волині не встановлено обмежень щодо відвідування виставок, кіно, музеїв та інших туристичних місць. Діють певні заборони на сплави на водоймах під мостами та відвідування лісів біля білоруського кордону. Дозволено купатися в річках та озерах, розташованих у місцях масового відпочинку, зокрема, на о. Світязь.

У Львівській області можна ходити в ліс, але заборонено в’їжджати в нього на транспорті, крім випадків, коли лісовим масивом пролягає транзитний шлях або веломаршрут. Заборонені екскурсії, походи, сплави маршрутами біля критичної інфраструктури, військових і стратегічних об’єктів. Туристичні об’єкти відкриті, купатися і засмагати дозволено тільки на пляжах, перевірених і рекомендованих ДСНС.

На Закарпатті можна ходити в ліси, але деякі маршрути для відвідування закриті. Зокрема, йдеться про частини Ужанського національного парку та Карпатського біосферного заповідника, що межують із кордонами інших держав, гору Піп Іван і водоспад Ялинський. Заборонені польоти на одномоторних літаках.

В Івано-Франківській області дозволено відвідувати гори і ліси. На території курорту Буковель заборонено кататися в лісах на джипах, квадроциклах, баггі та мотоциклах. Затверджено додаткові тимчасові режимні обмеження у Верховинському районі і в селах у прикордонній смузі в межах Зеленської та Білоберізької сільрад.

У Тернопільській області дозволено відвідувати ліси. Усі туристичні об’єкти працюють у звичному режимі. Туристичні інформаційні центри міст Тернополя, Теребовлі, Чорткова та Заліщики популяризують локальні туристичні продукти та створюють локальні туристичні маршрути.

У Рівненській області військова адміністрація нещодавно дозволила ходити в ліси та збирати ягоди, але не на всій території. Заборонено відвідувати північні частини шести територіальних громад: Локницької, Зарічненської, Висоцької, Миляцької, Старосільської, Березівської.

На Хмельниччині всі туристичні об’єкти працюють у звичайному режимі та відповідно до затверджених графіків. Відвідування лісів не заборонене, проте є деякі обмеження: заборонено розведення багать, а також в’їзд до лісів усіх видів транспортних засобів, крім велотранспорту.

У Чернівецькій області всі туристичні об’єкти працюють у звичному режимі, згідно із затвердженими графіками, їхнє відвідування здійснюється згідно з вимогами закону “Про правовий режим воєнного стану”. Рішення про заборону на відвідування лісів немає. Туристичні локації, розташовані за 5 км від прикордонної смуги, відвідувати можна лише з дозволу прикордонників.

Нагадаємо, що в грудні минулого року надходження з туристичної галузі до державного бюджету за останні три квартали скоротилися практично на 34%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.