ВажливеСоціум

Ціни на продукти у світі падають 12 місяців – ООН

Світові ціни на продукти харчування знижуються 12 місяців поспіль. За підсумками березня індекс цін становив 126,9 пункту, що на 2,1% менше, ніж у лютому і на 20,5% нижче від піку, досягнутого в березні 2022 року. Про це повідомила Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Так, індекс цін на зернові ФАО знизився на 5,6% порівняно із лютим. При цьому, світові ціни на пшеницю впали на 7,1%. Це було викликано високим урожаєм в Австралії, поліпшенням умов посівів у Євросоюзі, високими постачаннями з Росії та експортом, що триває, з портів України. Світові ціни на кукурудзу знизилися на 4,6%.

Індекс цін на рослинні олії ФАО у березні був на 3% нижчим, ніж у попередньому місяці, і на 47,7% нижчим за рівень березня 2022 року. Великі світові запаси та стриманий світовий попит на імпорт призвели до зниження котирувань соєвої, ріпакової та соняшникової олії.

Індекс цін на молочні продукти ФАО за підсумками березня знизився на 0,8%.

Індекс цін на цукор ФАО зріс на 1,5% з лютого до найвищого рівня з жовтня 2016 року, відбиваючи побоювання щодо погіршення перспектив виробництва в Індії, Таїланді та Китаї.

Індекс цін на м’ясо ФАО зріс трохи – на 0,5%. У США яловичина подорожчала під впливом зростання внутрішніх цін у зв’язку з очікуваним скороченням постачання, а ціни на свинину зросли в умовах передсвяткового зростання попиту в Європі. Ціни на м’ясо птиці продовжили падіння дев’ятий місяць поспіль за умов слабкого імпортного попиту.

У ФАО зазначили, що хоч ціни знизилися на глобальному рівні, вони все ще дуже високі і продовжують зростати на внутрішніх ринках, створюючи додаткові проблеми для продовольчої безпеки.

“Це особливо актуально для країн, що розвиваються, є нетто-імпортерами продовольства, ситуація посилюється знеціненням їх валют по відношенню до долара США або євро і борговим тягарем, що росте”, – підкреслив головний економіст ФАО Максимо Тореро.

Нагадаємо, за підсумками 2022 року, продукти в Україні подорожчали на 32,8%. При цьому інфляція у лютому сповільнилася до 0,7%.