ВажливеНаука

Австралійські вчені відкрили новий вид котячих акул

Вчені з Австралії розгадали загадку залишеного в музеї яйця та ідентифікували новий вид акул. Про це повідомляє The Guardian.

Першу незвичайну яйцеву капсулу виявили близько 40 років тому, проте тоді не вдалося зрозуміти, якому виду котячих акул належить ембріон. Нещодавно вчені знову дослідили його і зрозуміли, що він не схожий на інші акулячі яйця, з унікальними Т-подібними гребенями.

Тому це спричинило полювання на акулячі яйця в музейних колекціях, що врешті-решт призвело до відкриття нового виду. Це Apristurus ovicorrugatus – акула-привид з гофрованими яйцями.

“Унікальна форма безперечно додає міцності стінкам яйцевих капсул”, – повідомив Вілл Уайт, представник Австралійської національної іхтіологічної колекції.

Він додав, що котячі акули, можливо, виробили у процесі еволюції таку форму, щоб уникати хижаків. Наприклад, морські равлики нападають на акулячі яйця, просвердлюючи отвір, а потім висмоктують їхній вміст.

Раніше повідомлялося, що дослідники знайшли розгадку, чому імунна система акул є такою ефективною, що дає змогу запобігати хворобам.