ВажливеПолітика

Американські сенатори пропонують посилити роль США і НАТО в Чорноморському регіоні

Такий крок сприяв би відновленню вільного торгового судноплавства в Чорному морі.

Група американських сенаторів на чолі з Джин Шагін, яка також є членом Комітету Сенату з міжнародних відносин і віцеголовою Групи підтримки України в Сенаті США, розробили проект закону про безпеку в Чорному морі (Black Sea Security Act). Прийняття акту посилило б присутність США і їхніх союзників в Чорноморському регіоні, що сприяло б повноцінному відновленню судноплавства в напрямку українських портів.

“Законопроект підкреслює важливість Чорноморського регіону для національної безпеки США, європейської та глобальної безпеки, особливо на тлі продовження агресії рф проти України. Документ передбачає більш активну і рішучу зовнішню політику США щодо Чорноморського регіону, включаючи посилення координації між США, НАТО та ЄС, а також зміцнення економічних зв’язків між США та державами Чорноморського регіону (зокрема, зазначається про підтримку Ініціативи Трьох морів)”, – написала у Facebook Оксана Маркарова, Надзвичайний і Повноважний Посол України в США.

Вона додала, що законопроект вимагає через 180 днів після його ухвалення представити міжвідомчу стратегію збільшення військової допомоги США та координації з НАТО та ЄС, поглиблення економічних зв’язків, зміцнення демократії та економічної безпеки та посилення допомоги у сфері безпеки з країнами регіону.

Як пише у своєму матеріалі ЦТС, серед запропонованих документом принципів:

– активне стримування посилення позицій росії в регіоні і захист свободи судноплавства в Чорному морі;

– розробка довгострокової скоординованої стратегії зміцнення безпеки членів НАТО і Європейського Союзу, а також встановлення постійної присутності на східному фланзі НАТО;

– розвиток регулярної ротаційної морської присутності США та НАТО в Чорному морі.

Відзначимо, що свобода торгового судноплавства – це саме те, чого домагається Україна з метою відновлення повноцінної роботи вітчизняних морських портів.

“Ми звертаємо увагу міжнародної спільноти, що блокування комерційного судноплавства навіть у військовий час – це грубе порушення міжнародних конвенцій, учасником яких є й Україна. Ми вкотре закликаємо Міжнародну морську організацію ООН, яка є гарантом безпеки світового судноплавства, зробити все можливе та поновити торговельне судноплавство в Чорному морі”, – заявляв раніше заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков.

На необхідності повністю відкрити торговельне судноплавство в Чорному морі наполягає і український бізнес. “Чи вільне судноплавство для всіх, чи однакові вимоги – інспекції, особливий порядок реєстрації суден, рівна участь представників усіх держав у цій бюрократії”, – зауважив співвласник групи терміналів ТІС Андрій Ставніцер.