ВажливеПолітика

Зеленський: Домовляємося про ППО з п’ятьма країнами

Україна продовжує переговори з низкою країн щодо постачання систем протиповітряної та протиракетної оборони. Про це розповів президент Володимир Зеленський на брифінгу із президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн у Києві.

“ППО та ПРО – це для нас пріоритет. Ми почали розмови, і є позитивний результат щодо постачання NASAMS та IRIS-T. Від Німеччини ми очікуємо кілька систем, поки не отримали жодної. Так само, як і від США. Але, тим щонайменше, це частково закриває питання дефіциту систем ППО”, – сказав він.

За його словами, переговори щодо ППО йдуть і з іншими країнами.

“Окрім цього, ми налаштовані працювати ще й з Францією, з Італією. Я також налаштований і поки що не отримав позитивної реакції від Ізраїлю… Держав, які можуть нам з вами гарантувати закриття неба з погляду ППО, не так багато. Тому навколо цих п’ятьох держав і треба вирішувати це питання”, – уточнив Зеленський.

Президент наголосив, що затримка з постачаннями систем ППО – це життя українців.

“Але Німеччина не винна в тому, що Росія ракетами б’є по Україні. Винна в цьому тільки Росія. Це теж потрібно розуміти”, – додав він.

Раніше у Німеччині повідомили, що планують поставити Україні дві системи протиповітряної оборони IRIS-T до кінця цього року, а ще дві – на початку наступного.