Соціум

Як відсутність їжі впливає на характер людини

Який зв’язок між голодом і настроєм.

Численні дослідження і досліди неодноразово показували, що відсутність деяких важливих для існування людини факторів, може завдати значної шкоди здоров’ю і стати загрозою для її життя. Наприклад без повітря людина може протриматися близько 1-7 хвилин, відсутність води може погубити людський організм вже через 7 днів. Найбільш стійким організм виявився перед відсутністю їжі — до декількох місяців. Однак, як встановили експерти, відсутність їжі навіть в менш тривалі терміни може стати причиною зміни характеру не в кращу сторону, інформує Ukr.Media.

Ці дані отримані в результаті проведеного дослідження, в якому взяли участь 64 добровольці, вік яких склав 18-60 років. Протягом усього періоду дослідження (21 день) всі учасники повинні були фіксувати всі свої зміни характеру (гнів, збудження, радість, задоволення та ін.) пов’язані з наявністю або відсутністю їжі. Крім цього учасники могли описувати відразу два своїх стани (голод і гнів, їжа і задоволення).

Підбивання підсумків показало, що практично у всіх учасників експерименту відсутність їжі протягом деякого проміжку часу викликала ряд негативних емоцій, серед яких найбільш значущими були: почуття гніву — 34%, дратівливість — 37%, відсутність задоволення — 38%. Дні, коли учасники дослідження отримували достатню для їх організму кількість їжі, випробовувані назвали радісними.

До теперішнього часу є тільки логічне пояснення зв’язку між голодом і настроєм: відсутність їжі впливає на наявність поживних сполук в організмі людини, що і є причиною зміни настрою і занепокоєння. Однією з наукових версій є припущення того, що недолік цукру у голодної людини викликає хімічні зміни в мозку, які проявляються зниженням настрою, — повідомляється у дослідженні.