ВажливеСоціум

Від чого варто відмовитися, щоб жити собі в задоволення

Негативні установки, які поступово руйнують психіку і змушують відмовитися від щастя.

Часом трапляється, що люди самі ускладнюють життя. Негативне мислення, страхи і сумніви руйнують нас зсередини, не дозволяючи наблизитися до мрії, інформує Ukr.Media.

Що здатне зупинити нас від спроб домогтися бажаного і знайти довгоочікуване щастя? Не завжди це якісь зовнішні фактори. Дуже часто буває і так, що людина не може виконати мрію через неправильні думки і негативні установки. А вони руйнують психіку, змушуючи топтатися на місці.

“І чому тільки мені не щастить?”

Не тільки вам, мало до кого фортуна повертається обличчям. Везіння взагалі переоцінено, тому як найчастіше є просто сукупністю дій людини, які принесли плоди. Тому не варто розраховувати тільки на удачу і засмучуватися, якщо вона не супроводжує вас. Просто займайтеся справами, відмовившись від забобонів. Гарантуємо, що при належних зусиллях так зване везіння одного разу постукає і в ваші двері.

“Я знову все зіпсую”

Не слід заздалегідь думати про провал і налаштовувати себе на нього.

Ви володієте здатністю передбачати майбутнє? Ні? Тоді навіщо заздалегідь думати про провал і налаштовувати себе на нього. Спробуйте поміняти правила гри. Прикиньтеся впевненим в собі людиною. Може, тоді у вас несподівано все вийде? А якщо серйозно, подібними установками ви мучите себе, засмучуючись заздалегідь від невдачі, якої навіть ще не сталося. Чи може людина знайти щастя з такими думками?

“Зараз не час розкисати”

Можливо, не час, але ви вже це зробили. Кращий варіант — не придушувати емоції, засовуючи на дальню полицю, а трохи відволіктися від роботи або інших справ, щоб прийти в норму. Ви повинні назавжди забути питання наших батьків про те, а що подумають люди. Воно якраз і стає причиною нещасть в житті. Нехай думають, що хочуть. Якщо весело — смійтеся, сумно — плачте. У гіршому випадку, звикнувши придушувати почуття, з часом ви взагалі позбудетеся здатності щось відчувати.

“Не зламаюся, якщо зроблю те, що не хочу”

Ніколи не беріть в звичку жертвувати собою.

Залежно від того, наскільки часто будете вимовляти цю фразу. Фізично, звичайно, не зламаєтеся, а ось психіка може постраждати, і досить сильно. Тому що жертвувати собою — погано. Можна піти на поступку один раз, затриматися на роботі і допомогти колезі або доробити свої справи. Але ніколи не заводьте звичку нехтувати комфортом єдиної людини, хто завжди поруч, — себе самого. Простіше навчитися відповідати ні, ніж страждати потім від того, що знову пішли на поводі у оточення.

“Мені страшно, я не буду цього робити”

Страх повинен бути мотиватором, а не причиною, чому знову і знову відмовляєте собі в можливості бути щасливим. Не вийде змінити життя, поки не почнете пробувати нове. Воно завжди невідомо і страшно, але подібні думки про страх вам тільки шкодять. Постарайтеся подивитися на ситуацію під іншим кутом. Скажіть собі, що ви в передчутті пригод, бадьорі і готові спробувати. Тоді на місце страху прийде інтерес, а з ним і бажання все-таки щось зробити.

“Почекаю слушного моменту”

Ви або робите зараз, або взагалі не робите. “Відповідного моменту” не існує.

Коли думаєте так, в вас говорить невпевненість. Мовляв, не варто ризикувати і краще почекати з виконанням мрії, почекати ще кілька років, поки не будете “готові”. Але ви ж розумієте, що не буває цього “ідеального моменту”. Ви або робите зараз, або взагалі не робите. Завжди на шляху з’являються якісь труднощі, а переносячи ідею стати щасливим на “колись там”, ви починаєте хворіти “синдромом відкладеного життя”. З таким підходом ніколи і не заживете радісно і вільно.

“Минулого разу не вийшло і зараз не вийде”

Негативний досвід завжди надовго застряє у нас в пам’яті. Навіть якщо була тисяча вдалих спроб, саме єдиний промах завжди першим приходить на розум. Щоб не руйнувати себе і знаходити сили рухатися вперед, зрозумійте, що без помилок не обходиться ніхто. Нехай спроб буде дві, двадцять чи п’ятдесят, в один день у вас обов’язково вийде досягти бажаного результату. Гарний спосіб боротися з думками про провал — звичка помічати не тільки свої невдачі, а й успішні дії. Впевнені, їх у вашому житті було куди більше, ніж фіаско.