ВажливеНаука

В Україні створили безпілотник, який може коригувати HIMARS

Компанія Укрспецсистем розробила новий, стійкий до роботи в умовах РЕБ, безпілотний авіаційний комплекс ШАРК, який може коригувати американські реактивні артилерійські системи HIMARS. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Наголошується, що розробка цього розвідувального БПЛА від проекту до першого польоту тривала менш як півроку. Тепер ШАРК повністю готовий до застосування у бойових умовах.

Безпілотник сконструйований спеціально для проникнення на територію, що тимчасово контролюється ворогом: для проведення глибинної аеророзвідки та коригування, в тому числі, західного далекобійного озброєння – зокрема, HIMARS.

ШАРК, серед іншого, має надійний зашифрований зв’язок та камеру з 30-кратним оптичним збільшенням та додатковим цифровим зумом. Завдяки високонадійному модулю зв’язку та сучасній камерній системі, безпілотник дозволяє заглибитись у тил ворога до 60 км та вести спостереження на відстані до 5 км від БПЛА до об’єкта.

Час польоту ШАРКА – понад 2 години, дальність зв’язку – 60 км, злітна маса – 10 кг, розмах крил – 1,91 м, час розгортання -15 хвилин, температура експлуатації – від -15°С до +50°С, метод шифрування – AES256, крейсерська швидкість – 70-90 км/год, максимальна швидкість польоту – 150 км/год, швидкість звалювання – 60 км/год, спосіб зльоту – катапульта, спосіб посадки – парашут.

Укрспецсистемс випускає два класи безпілотників – оперативно-тактичного рівня PD-2 та тактичний безпілотник ШАРК.

Раніше повідомлялося, що Україна отримає від США 18 HIMARS протягом кількох років.