ВажливеПолітика

В США закликають визнати РФ країною-терористом

Американські сенатори Ліндсі Грем і Річард Блюменталь, які представляють Республіканську та Демократичну партії США, закликали уряд країни швидше визнати Росію спонсором тероризму, перш ніж вона спробує анексувати тимчасово окуповані території України. Про це повідомляє CNN.

“Адміністрація має фактично сказати Росії, що ми робимо вас ізгоєм, як Іран та Кубу”, – заявив Блюменталь.

“Цей крок має стати сигналом усьому світу: ми не прощаємо і не забуваємо, а Америка цілком і повністю підтримує Україну”, – додав Грем.

Сенатори наголосили, що підштовхуватимуть Конгрес до ухвалення цього рішення “незалежно від того, підтримує його президент Джо Байден чи ні”.

Вони зазначили, що визнання Росії країною-спонсором тероризму має бути зроблене президентом або Конгресом. Обидва сенатори сказали, що Байден повинен посилити тиск на Володимира Путіна і продовжувати допомагати Україні в умовах вторгнення.

Визнання Росії спонсором тероризму дозволить звертатися з позовами до американських судів та вимагати від Росії компенсації за збитки, завдані Україні. Це також посилить тиск на санкцію на Росію, оскільки країнам, які вестиму з нею справи, загрожуватимуть вторинні санкції.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав міжнародних партнерів засудити російський удар по колонії в Оленівці Донецької області та визнати Росію державою-терористом.