ВажливеПолітика

В ЄС узгодили заходи реагування на енергокризу

Міністри енергетики країн Євросоюзу, погодили заходи для реагування на енергетичну кризу, які запропонувала Єврокомісія, повідомляє Європейська правда.

“Домовленість, якої сьогодні досягли, полегшить становище європейських громадян і компаній. Країни-члени зменшать попит на електроенергію в пікові години, що матиме безпосередній прямий вплив на ціни. Країни-члени перерозподілятимуть надмірні доходи енергетичного сектора на користь тих, хто то насилу може сплатити свої рахунки”, – заявило чеське головування.

План, запропонований Єврокомісією в середині вересня, пропонує зменшити споживання електроенергії на 5% у пікові години – що знизить ціну. Країни повинні будуть визначити 10% доби, на яку випадає найбільше споживання, і в цей період з грудня до кінця березня знизити попит, обираючи для цього інструменти на свій розсуд.

Також у ЄС підтримали обмеження на доходи енергетичних компаній у розмірі 180 євро за МВт/год, для компаній, які виробляють енергію з відновлюваних джерел, АЕС та лігніту – тому що вони не стали витрачати більше на виробництво енергії, але отримують набагато більший прибуток, враховуючи ціни, які задає ринок газу та вугілля.

Зазначається, що країни зможуть на власний розсуд визначати заходи, як проводити оподаткування надмірного прибутку і розподіляти зібрані засоби для захисту споживачів.

“Країнам-членам залишили деякі варіанти вибору, щоб врахувати внутрішні особливості… Це в тому числі можливість встановлювати більшу межу доходів, задіяти заходи, які ще більше обмежують ринкові прибутки, проводити диференціацію за технологіями, застосовувати обмеження доходів для інших гравців ринку, включаючи трейдерів”, – наголошується у комюніке.

При цьому в ситуаціях, коли імпортозалежність країни становить 100% і більше, до 1 грудня потрібно укласти угоду про розподіл додаткових доходів з країною-членом, що експортує.

Країни домовилися запровадити тимчасовий “внесок солідарності” із прибутку компаній нафтогазового та вугільного сектора. Він розраховуватиметься з оподатковуваних доходів, які виявилися на 20% вищими за середньорічний оподатковуваний прибуток з 2018 року. Цей податок застосовуватиметься додатково до звичайних, а кошти спрямовуватимуться на підтримку споживачів.

Країни-члени можуть зберігати свої національні заходи, якщо вони є фактично еквівалентом “внеску солідарності” і працюють на ті самі цілі.

Також учасники ЄС зможуть тимчасово встановлювати регульовані ціни на електроенергію для малого та середнього бізнесу. Також домовилися про можливість у винятковому порядку та тимчасово встановлювати ціни на постачання нижче за собівартість.

Зазначається, що заходи є тимчасовими і діятимуть з 1 грудня 2022 року по 31 грудня 2023 року. Обмеження споживання в пікові години діятиме до 31 березня, а обмеження надприбутків енергетичних компаній – до кінця червня 2023 року. Офіційне затвердження заходів відбудеться на початку жовтня.

Раніше також стало відомо, що Європа готується до відключення мобільного зв’язку через брак електроенергії.