ВажливеСоціум

Україна заробила майже 2 млрд на експорті електроенергії до ЄС

Національна енергетична компанія Укренерго заробила близько 1,92 млрд гривень від продажу міждержавного перетину для експорту електроенергії до Румунії та Словаччини з кінця червня по 21 серпня включно. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як свідчать результати добових аукціонів Укренерго за цими напрямами, перетин на третій тиждень серпня коштував експортерам 477,3 млн гривень, що на 65% більше за попередній тиждень (майже 289 млн гривень). Перетин у Румунію коштував 253,8 млн гривень, у Словаччину – 223,5 млн гривень.

Середньозважена ціна доступу до міждержавних ліній електропередачі у напрямку ЄС протягом 15-21 серпня збільшилася більш ніж у півтора рази, якщо порівняти з попереднім тижнем, склавши 11,3 тис. грн/МВт-година (було близько 6,9 тис. грн/ МВт-година). У кожних торгах брало участь від шести до дев’яти компаній.

Найвищі ціни перетину за обома напрямами зафіксовані на вечірні години п’ятниці, 19 серпня: щодо Румунії 19,3 тис. грн/МВт-година (рекордним залишається липневий показник 21,7 тис. грн/МВт-година), щодо Словаччини – 18, 2 тис. грн/МВт-година (рекорд – 21,27 тис. грн/МВт-година).

Нагадаємо, 27 червня оператори систем передачі континентальної Європи (ENTSO-E) погодили початок комерційного експорту української електроенергії до країн ЄС. А імпорт-експорт електроенергії до Румунії на 100 МВт стартував з 30 червня. Майже за місяць Україна експортувала електроенергії на 500 млн гривень.

Також повідомлялося, що Україні дозволили збільшити обсяги експорту електроенергії до ЄС у два з половиною рази – до 250 МВт.