ВажливеНаука

У Туреччині представили нову модель Bayraktar – Kızılelma

Нову модель ударного безпілотника Bayraktar за назвою Kızılelma (Червоне яблуко) представили у турецькому місті Самсун. Про це повідомляє турецьке інформагентство Anadolu.

Презентація відбулася у рамках авіаційно-космічного фестивалю Teknofest Karadeniz.

Технічний директор компанії Baykar Teknoloji Сельчук Байрактар ​​зазначив, що системи подібні до Bayraktar Kızılelma – це майбутнє військової авіації. Зокрема, він підкреслив, що вони здатні до “агресивного маневрування” і мають розвинену систему штучного інтелекту.

Нова модель дрону оснащена реактивним двигуном. Kızılelma для зльоту досить мінімальної довжини смуги: безпілотник здатний стартувати з палуби легкого авіаносця.

Нагадаємо, що наприкінці травня литовський ведучий Андрюс Тапінас ініціював збір п’яти мільйонів євро на купівлю БПЛА Bayraktar для української армії. Суму вдалося зібрати за кілька діб.

У результаті, турецька компанія-виробник Baykar вирішила подарувати безпілотник. Частина зібраних литовцями грошей пішла на купівлю боєприпасів до Bayraktar, а решту коштів спрямують на підтримку України. На початку липня Литва відправила Bayraktar до України.