ВажливеСоціум

У столиці Вірменії відбувся показ документального фільму “Маріуполіс 2” про війну в Україні

7 липня в Єревані, в будинку кінематографістів, відбувся показ документального фільму литовського режисера Мантаса Кведаравічюса «Маріуполіс 2» з ініціативи країн Люблінського Трикутника, посольств Литви, Польщі та України. Про це виданню Aspekty.net розповів вірменський експерт Карен Саргсян.

Перед показом виступили з промовами Посол Литви у Вірменії Інга Станіте-Толочкене, тимчасовий повірений у справах України у Вірменії Денис Автономов, Посол Польщі у Вірменії Павло Чеплак.

За словами експерта, на заході були присутні представники акредитованого дипломатичного корпусу, вірменський політикум, діячі науки та культури, громадські діячі.

Як відомо, першу стрічку «Маріуполіс» Кведаравічюс зняв у 2016 році. Її називають «людською історією на тлі історичних потрясінь». Світова прем’єра фільму відбулася на Берлінському міжнародному кінофестивалі. Картина розповідає про повоєнне життя у Маріуполі.

Цього року литовець приїхав на російсько-українську війну, щоби зняти другу частину документальної картини. Однак у квітні його взяли в полон росіяни, а згодом розстріляли у віці 45 років.

Як повідомляє The Hollywood Reporter, наречена Кведаравічюса, Ганна Білоброва, яка була з ним у Маріуполі і вважається співрежисером нового фільму, змогла повернути знятий там матеріал і разом із монтажером Дунею Сичовою змонтувати його, щоб закінчити «Маріуполіс 2».

Нагадаємо, у столиці Вірменії пройшли вже понад два десятки акцій солідарності з Україною, окремі пам’ятні заходи були присвячені геноциду у Бучі та Ірпені.