ВажливеПолітика

У Сенаті США схвалили резолюцію щодо визнання РФ спонсором тероризму

Комітет Сенату США з міжнародних відносин 23 червня підтримав резолюцію визнати Росію державою-спонсором тероризму. Про це повідомляє Голос Америки.

За словами сенатора-республіканця Кріс Кунса, остаточне рішення про визнання РФ державою, яка спонсорує діяльність терористів, у зв’язку з незаконним вторгненням на територію України, має бути ухвалено адміністрацією Джо Байдена.

Він зазначив, що резолюція комітету закликає адміністрацію зробити це, але фактично Росія поки що не визначена як держава-спонсор тероризму.

“Немає сумнівів у тому, що Росія на чолі з Володимиром Путіним є державою-спонсором тероризму. Те, що він зробив, наказавши йти в Україну, було терористичним актом. Він воєнний злочинець, і на ньому лежить відповідальність за кожен злочин, який був скоєно від його імені”, – сказав сенатор-республіканець від штату Айдахо Джеймс Ріш.

За його словами, на загальному голосуванні в Сенаті резолюція “отримає значну кількість голосів”.

Держдеп вносить до списку країн-спонсорів тероризму держави, які, на думку держсекретаря, неодноразово надавали підтримку терористичним актам у всьому світі.

Санкції, що накладаються на держави-спонсори тероризму, включають обмеження на отримання допомоги від США, заборону експорту та продажу продукції оборонного призначення, заходи контролю за експортом товарів подвійного призначення, різні фінансові та інші обмеження.

У списку таких країн – Куба, Північна Корея, Іран та Сирія.

Раніше повідомлялося, що сенат США може розглянути резолюцію щодо визнання Росії державою-спонсором тероризму. У разі позитивного рішення її передадуть для голосування до Палати представників Конгресу США.

Раніше Зеленський попросив США визнати Росію спонсором тероризму.