ВажливеПолітика

У Повітряних силах розповіли, коли Україна отримає американські F-16

У Повітряних силах Збройних сил пояснили, коли Україна отримає американські F-16. Про це заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в інтерв’ю Радіо НВ.

«На всіх щаблях влади ведуться перемовини з нашими партнерами щодо реалізації всього – насамперед, це протиповітряна оборона, про яку ми з вами щойно говорили. Навчання пілотів і отримання авіаційних платформ (літаки F-15, F-16 чи F-18) – це вже будуть вирішувати, можливо, у більш закритих колах», – заявив Ігнат.

Він підтвердив, що до Конгресу США внесли законопроєкт про підготовку українських пілотів для роботи на винищувачах F-15 та F-16, однак додав, що «це теж нешвидкий процес в американському політикумі, повинна пройти певна процедура».

«Конгресмен Кінзінгер першим опублікував (інформацію про – ред.) цей візит пілотів, де вони могли поговорити в неформальній обстановці. Пілоти розповіли про потреби Повітряних сил, саме авіаційні, щоб прикрити небо і щоб ці літаки могли допомогти нам визволяти окуповані території. Оскільки згаданий конгресмен сам є військовим льотчиком, вони говорили фактично однією мовою. І ми маємо велике сподівання, що все ж в американському суспільстві і в американському політикумі буде розуміння і (вони ухвалять – ред.) єдине правильне рішення про виділення Україні цих авіаційних платформ», – зазначив речник командування Повітряних сил ЗСУ.

Як повідомляв Укрінформ, в ухваленому Палатою представників законопроєкті про оборонний бюджет США на 2023 рік закладені 100 млн доларів на навчання українських пілотів.