Політика

У Німеччині залишилися танки 50-річної давності – МЗС

Німеччина довгий час жила без очікування, що у ​​Європі може бути війна, тому частина запасів її армії застаріла, зокрема танки. Таку заяву в інтерв’ю Радіо Свобода зробила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

“Ми думали і вірили, що житимемо у мирі в Європі. І тому в минулому витрачали менше на власну військову оборону, про це можна багато говорити, але такою є фактична реальність”, – сказала вона.

Тому Німеччині складніше постачати зброю із власних запасів, каже Бербок. За її словами, техніка в країні – 50-річної давності.

“Ми думали, наприклад, більше ніколи не будемо використовувати танки. Я маю на увазі наші військові танки, найгірші, які ви можете собі уявити, в Європі. Так було в останні десятиліття, тому що Європа була побудована для життя в мирі. Наші запаси зброї зараз застарілі, не такі, як належить бути, за винятком деяких частин протиповітряної оборони”, – сказала вона.

Водночас Бербок нагадала, що Німеччина постачає Україні сучасну зброю, зокрема артилерію.

Німеччина має старіші танки Leopard 1 (були на озброєнні бундесверу з 1965 року) м оновлені Leopard 2 (з 1979-го). Німецькі медіа ще у квітні повідомляли, що в Україну можуть поставити Leopard 1A5.

Профільне видання Defense Express зазначає, що 1A5 – п’ята модернізація Леопардів першої серії, яку було розроблено у 1987 році. Він має покращений захист, стабілізатор озброєння, на ньому встановлено ​​нову прицільну і комп’ютеризовану систему управління вогнем, а також двигун на 830 кінських сил.

За оцінкою журналістів, система управління озброєнням 1A5 перебуває на одному рівні або навіть перевершує за якістю радянські танки кінця 1980-х – Т-64 БВ, Т-72Б, Т-80. Вогневу міць 105-мм гармати вони оцінили як порівнянну з показниками поширеного 125-мм снаряда Манго радянських танків.

У виданні додали, що слабкою стороною цього танка завжди був бронезахист, який з кожною модернізацією вдосконалювали, тож тепер недооцінити цей танк складно, адже наразі його модульне бронювання наскрізне і доповнене.

Нагадаємо, у бундестазі виступили за прямі постачання важкої зброї Києву.

Раніше у Берліні заявили, що обіцяна Україні система протиповітряної оборони IRIS-T перебуває у Німеччині ще на стадії виробництва. Вона буде готова до передачі її в Україну наприкінці літа.