Соціум

Стало відомо, кораблі яких країн вивозитимуть зерно з України

Зерно з українських портів експортуватимуть компанії із різних країн світу. При цьому фрахтувати кораблі вони будуть із країн Чорноморського регіону. Про це сказав міністр інфраструктури Олександр Кубраков в інтерв’ю для Тетяни Попової.

“Компанії можуть бути американські, європейські або ще якісь, а кораблі, які заходитимуть, будуть найближчі, які є в цьому регіоні – українські, турецькі, грузинські. Які будуть доступні, ті й фрахтуватимуть”, – розповів міністр.

Кубраков додав, що зараз відбувається формування “зелених коридорів”, і компанії активно шукають кораблі, які потім будуть організовані в каравани для експорту аграрної продукції з українських портів.

За словами міністра, першими мають розпочати експорт саме українські компанії – власники вантажів.

“Бо вони все ж таки великі українські трейдери. Тому що вони вже в стані війни, так обережно скажу. Вони вже тут, вони присутні, з лютого для них ситуація не змінюється. Для них додатковий ризик не є проблемою. Тому я впевнений, що це будуть українські компанії”, – зазначив голова Мінінфраструктури.

Раніше в середу стало відомо, що відновлено роботу в портах Чорноморськ, Одеса та Південний. Наразі ведуться роботи з навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки судноплавства.

Очікується, що сьогодні розпочне роботу координаційний центр з експорту зерна у Стамбулі, а вже за кілька днів із портів підуть перші кораблі із зерном.

Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що цього тижня Україна розпочне експорт зерна через Чорне море згідно зі стамбульськими домовленостями. Для цього все вже готове.