ВажливеПолітика

США нічого не обіцяли Туреччині замість її згоди на запрошення Швеції та Фінляндії до НАТО – ЗМІ

Влада США не робила жодних обіцянок Туреччини замість її рішення зняти заперечення проти запрошення Швеції та Фінляндії до НАТО, повідомляє у вівторок Associated Press з посиланням на високопоставленого представника американської адміністрації.

“Чиновник повідомив на умовах анонімності, що Туреччина і не просила США про поступки у рамках переговорів на цю тему”, – наголошується в повідомленні.

При цьому співрозмовник агентства запевнив, що Вашингтон відіграв ключову роль у тому, що стосується переговорного процесу між Анкарою, Гельсінкі та Стокгольмом.

У вівторок увечері стало відомо, що Туреччина зняла заперечення проти запрошення Швеції та Фінляндії до НАТО. Очікується, що на саміті альянсу цього тижня в Мадриді обидві скандинавські країни отримають запрошення приєднатися до альянсу. Далі сторони мають узгодити умови вступу. Швеція та Фінляндія стануть членами НАТО, коли і якщо парламенти всіх країн, що входять до альянсу, ратифікують це рішення.

У тристоронньому меморандумі, підписаному керівниками Туреччини, Швеції та Фінляндії, зокрема, зазначається, що Гельсінкі та Стокгольм зобов’язуються допомагати Анкарі боротися проти тероризму і не надаватимуть підтримки курдським угрупованням, яких турецька сторона вважає терористичними. Крім того, обидві країни, які прагнуть до НАТО, розглянуть турецькі запити про екстрадицію низки курдських активістів.

Також сторони погодилися, що між ними не буде ембарго на постачання озброєння. Цього на переговорах вимагала турецька сторона.

Країни створять спеціальний механізм, щоб слідкувати за виконанням домовленостей, закріплених у меморандумі.