ВажливеПолітика

Словаччина планує передати Україні літаки МіГ-29 і танки

Словаччина планує передати Україні винищувачі МіГ-29 і танки. Водночас Чехія надасть допомогу Словаччині у патрулюванні території країни, поки замість переданих Україні літаків вона не отримає американські F-16.

Про це в ефірі чеського телеканалу CT24 заявили в неділю прем’єр-міністри Словаччини та Чехії Едуард Хегер та Петр Фіала, передає Укрінформ.

Під час телепередачі Хегер зазначив, що Братислава передасть Україні свої МіГ-29, а також згадав про можливість передачі Україні танків.

“Але я не хочу вдаватися в деталі, тому що Україна також просила нас не деталізувати інформації про цю техніку”,- підкреслив Хегер.

Словацький прем’єр нагадав, що у червні Братислава звернулася до Праги з проханням про захист повітряного простору країни, поки вона не отримає замовлені винищувачі F-16, поставка яких затримується. Хегер зауважив, що його країна потребуватиме військової підтримки з боку чеських колег упродовж року.

Своєю чергою, чеський прем’єр Фіала наголосив, що його країна надасть таку допомогу словацьким сусідам, а чеські літаки патрулюватимуть повітряний простір Словаччини з вересня.

“Ми допомагатимемо Словаччині, поки вона не матиме в своєму розпорядженні нових літаків. І ми розраховуємо на те, що нам також хтось допоможе, якщо у нас виникнуть проблеми”, – зазначив Фіала.

Чеський прем’єр підкреслив, що Захід повинен надавати Україні зброю, щоб вона могла боротися за свою незалежність та європейську безпеку.

“Вони воюють також і за нас”, – наголосив Фіала.

За потреби Чехія готова брати участь у підготовці українських військових, додав він.

Як повідомлялось, міністр оборони Словаччини Ярослав Надь нещодавно розповів, що Братислава передала Києву чотири вертольоти Мі-17, один гелікоптер Мі-2, а також боєприпаси для РСЗВ “Град”. Cловаччина також висловила готовність ремонтувати та модернізувати українську військову техніку.