Соціум

Ситуації, коли батьки проявляють надмірну опіку над дитиною

Гіперопіка прирікає дітей на життєві невдачі.

Існує багато розмов про те, балувати дітей чи ні, але багато батьків роблять це, не усвідомлюючи цього, інформує Ukr.Media.

Сьогодні покоління батьків хоче, щоб діти були щасливими і впевненими в собі. Вони враховують, що їхні діти повинні рости зі здоровою самооцінкою і мати достатній ступінь соціалізації в суспільстві.

Але, незважаючи на добрі наміри батьків, цілком можливо, що це покоління молодих людей має меншу самостійність, ніж попереднє, через те, що батьки занадто сильно їх балували.

Спроби батьків досягти щастя, впевненості і самоповаги дітей, завжди опікаючи і допомагаючи їм, можуть бути контрпродуктивними, оскільки діти не будуть прагнути до самостійності і долати проблеми. Часто батьки занадто балують дітей замість того, щоб вчити їх важливим і необхідним навичкам, щоб бути продуктивними, впевненими і здоровими членами суспільства.

Надмірне занепокоєння або опіка дітей, насправді створює більше проблем, ніж можливостей нормального росту і розвитку дітей, як члена суспільства.

Виконання елементарних речей замість дитини

Один із способів надмірної турботи — це коли батьки роблять для дітей те, що вони можуть зробити самостійно, створюючи залежність. Наприклад, розрізати їжу на тарілці, коли дитина досить доросла, щоб робити це наодинці, або заправляти її ліжко, коли в допомозі нема потреби. Батьки повинні переконатися, що дитина може виконувати базові дії, а якщо ні — навчити її робити це, а потім надати можливість справлятися з цими справами наодинці. Коли діти стикаються з проблемами і їм вдається їх подолати, вони вчаться значно більше і швидше, ніж під наглядом батьків.

Дорогі покупки

Балувати — це постійно дарувати і купувати дорогі, часом непотрібні речі дітям. Це спосіб змусити думати, що не потрібно докладати будь-яких зусиль, щоб отримати ці речі. Оскільки в цей час існує величезна кількість іграшок, гаджетів, модного одягу, батько хоче дати дитині найкраще і новітнє. Не вкладаючи свої гроші, енергію або час в отримання цих подарунків, діти не дізнаються, яку цінність ці речі дійсно мають. Крім того, діти повинні навчитися розуміти, що їм дійсно потрібно, а що — ні.

Прийняття рішень

Батьки хочуть, щоб їхні діти досягли успіху, і вони можуть працювати над цим з самого народження, постійно виправляючи їх, коли вони не роблять того, чого від них очікують. Батьки повинні розуміти різницю між тим, щоб допомагати їм, коли вони цього потребують, і коли батькам здається, що вони цього потребують. Чинячи великий тиск на дітей у прийнятті рішень, батьки забирають у них частину свободи.

Надмірна опіка

Надмірна опіка над дітьми — так само великий мінус. Очевидно, що батьки захищають дітей від будь-якої небезпеки, але це може стати проблемою в побудові відносин з навколишнім світом. Хоча у нинішнього покоління дітей менше свободи і незалежності, ніж у попередніх, діти повинні мати можливість досліджувати світ самостійно. В наші дні постійно звучать жахливі історії, які можуть трапитися з дітьми, але насправді сучасні діти ростуть в більш простий час. Батьки повинні дати дітям інструменти і навички, щоб вони могли співіснувати в суспільстві, і водночас дати їм можливість використовувати ці інструменти і навички для себе і мати можливість робити власні помилки на їх життєвому шляху.

Контроль

Інший спосіб — це надмірний контроль над дітьми. Багато батьків дуже залучені в життя дітей, в деяких випадках стаючи нав’язливими. У той час як сини і дочки вчаться піклуватися про себе, вони не вчаться тому, як співпрацювати, спілкуватися з іншими людьми. У сьогоднішньому напруженому ритмі життя батьки намагаються взяти повний контроль над дітьми: знати, з ким вони гуляють, з ким спілкуються, з ким переписуються. Замість цього в дружній атмосфері, наприклад, за вечерею, можна надати дитині самій розповісти, з ким вона проводить час, куди вона ходить і чим займається. Таким чином, слід перестати хвилюватися і дати дитині більше свободи.

Недисциплінованість

Діти дуже швидко розуміють, що, якщо вони вередують досить довго, постійно і без перерви, зайняті батьки дозволять їм робити те, що вони хочуть, і отримувати від них те, що вони хочуть, до тих пір, поки вони перестануть протестувати. Важливо щоб батьки слідували дисципліні і прищеплювали її дітям, щоб, якщо діти починають зловживати добротою і хорошим ставленням батьків, вони повинні понести покарання. Наприклад, якщо дитина не відходить від комп’ютера, коли була домовленість, що вона його вимкне, то наступний день вона проведе без комп’ютера.

У питаннях виховання дітей, батьки повинні думати про довгострокові перспективи. Хоча здається, що балувати дітей можна тільки іноді, в довгостроковій перспективі це може дорого обійтися дітям.