ВажливеЗдоров'я

Шість переваг вітаміну D для організму людини

Про користь вітаміну D вже давно говорять, але чи отримуєте ви достатню кількість цієї поживної речовини у своєму щоденному раціоні для оптимального здоров’я та самопочуття?

Незалежно від того, чи вибираєте ви щоденну дозу сонячного світла, добавки або збагачені продукти, отримання достатньої кількості вітаміну D життєво важливо, коли йдеться про підтримку міцності ваших кісток і роботі імунної системи на повну котушку, інформує Ukr.Media.

Вітамін D — це поживна речовина, яка має численні переваги для нашого фізичного та психічного здоров’я. Однак дуже мало продуктів, природно, містять вітамін D, крім збагачених продуктів та напоїв, таких як молоко, сухі сніданки, йогурти та апельсинові соки. Кращими харчовими джерелами вітаміну D є жирна риба, така як лосось, скумбрія і риб’ячий жир, яйця ж, сир і гриби містять його невелику кількість.

Наш організм також виробляє вітамін D, коли наша шкіра піддається впливу сонця. Але, як ми всі знаємо, важливо використовувати сонцезахисний крем і залишатися в тіні, щоб зменшити ризик раку шкіри. Літні ж люди і люди з темною шкірою насилу виробляють достатню кількість вітаміну D на сонці. Отже, як ми можемо переконатися, що отримуємо достатню кількість цієї життєво важливої поживної речовини?

Один з найпростіших способів отримати достатню кількість вітаміну D в нашому повсякденному раціоні — це скористатися добавками з вітаміном D, які зазвичай доступні в капсулах, спреях і жувальних таблетках. Також не зайвим перед їх вживанням буде перевірити, які рівні вітаміну D рекомендуються МОЗ залежно від вашого віку.

Які переваги вітаміну D?

За словами дієтолога Рахаф Аль бочі (Rahaf Al Bochi), вітамін D має ряд переваг.

“Вітамін D допомагає засвоювати кальцій і фосфор, що важливо для здоров’я кісток і зубів, — зазначила вона. — Вітамін D також відіграє роль у профілактиці таких захворювань, як хвороби серця та діабет 2 типу, знижуючи ризик депресії.”

Дізнаємося, що ця важлива поживна речовина може зробити для нашого фізичного та психічного благополуччя.

Допомагає у формуванні міцних кісток і зубів

Вітамін D життєво важливий для побудови і підтримки міцних, здорових кісток і зубів. Він робить це, сприяючи всмоктуванню кальцію і фосфору в кишечнику, що допомагає кісткам мінералізуватися, підвищуючи їх міцність і твердість.

Нестача вітаміну D може призвести до втрати зубів і зробити кістки крихкими і слабкими. Це може навіть призвести до рахіту у дітей та остеопорозу у людей похилого віку.

Він підтримує здоров’я серця

Вітамін D допомагає регулювати роботу серця і знижувати артеріальний тиск, тоді як дефіцит вітаміну D пов’язаний з проблемами з серцем, ригідністю артерій і високим кров’яним тиском.

І хоча недостатньо доказів, що підтверджують думку про те, що добавки з вітаміном D можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань (ССЗ), багато медичних експертів стверджують, що він знижує рівень холестерину в крові та високий кров’яний тиск, обидва з яких можуть сприяти розвитку серцево-судинних захворювань.

Може запобігти діабету 2 типу

Вітамін D може допомогти організму покращити чутливість до інсуліну, який є гормоном, який регулює рівень цукру в крові. Це може знизити ризик резистентності до інсуліну, що може призвести до діабету 2 типу. Численні дослідження, такі як одне, опубліковане в Biochemical Journal, також пов’язують дефіцит вітаміну D з розвитком діабету 2 типу.

Може перешкоджати поширенню раку

За даними Національного інституту охорони здоров’я США, вітамін D може пригнічувати або уповільнювати прогресування деяких ракових пухлин. Це може бути пов’язано з його протизапальною дією або з тим, що він в змозі зупинити зростання кровоносних судин пухлини.

Метааналіз досліджень добавок вітаміну D та захворюваності та смертності від раку у 2019 році, опублікований в Annals of Oncology, показав, що, хоча вітамін D не знижує захворюваність на рак, він значно знижує смертність від раку на цілих 13%.

У даному разі також хочеться звернути вашу увагу на одне дослідження, в якому повідомлялося про зв’язок між більш високим споживанням вітаміну A і інвазивним раком молочної залози, при цьому у випробовуваних ризик зростав на 28%.

Люди з раком завжди повинні проконсультуватися зі своїм онкологом, перш ніж починати приймати будь-які добавки.

Може зменшити ризик розсіяного склерозу (мс)

Багато досліджень, проведених за останні роки, в тому числі одне, опубліковане в журналі Multiple Sclerosis and Related Disorders, показали, що люди, які отримують більше сонячного світла і вітаміну D зі свого раціону, мають менший ризик розвитку розсіяного склерозу, аутоімунного захворювання, що вражає центральну нервову систему. Як зазначає Національний інститут охорони здоров’я США, люди, які живуть у більш жарких і сонячних країнах, рідко розвивають цю хворобу в порівнянні з тими, хто живе в більш прохолодних і хмарних державах.

Деякі експерти припускають, що добавки з вітаміном D можуть знизити ризик розвитку захворювання або поліпшити симптоми, пов’язані з розсіяним склерозом, як стверджується в статті 2021 року, опублікованій в Annals of Agriculture and Environmental Medicine. Однак потрібно більше доказів, щоб бути впевненими в перевагах.

Може знизити ризик депресії

Існує все більше доказів того, що вітамін D може бути важливим інструментом для підтримання психічного благополуччя. У 2020 році систематичний огляд та метааналіз, опубліковані в журналі Depression and Anxiety, порівняли вплив добавки вітаміну D та плацебо на тисячі учасників із «негативними емоціями». Вчені виявили, що добавки вітаміну D покращують настрій пацієнтів з великим депресивним розладом.

Однак огляд 2021 року в Journal of Clinical Medicine, який вивчав використання вітаміну D у здорових дорослих, не знайшов послідовних доказів, що підтверджують використання вітаміну D у боротьбі з іншими проблемами психічного здоров’я. Фахівці також відзначили, що в деяких дослідженнях рекомендувалася фізична активність на додаток до добавок або рекомендувалися харчові джерела вітаміну D.

Таким чином, хоча можна з обережністю стверджувати, що вітамін D в змозі покращувати настрій, особливо у людей з депресією, вченим необхідно провести додаткові дослідження того, як він це робить і як його слід поєднувати з іншими методами підтримки психічного здоров’я.

Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров’я.