Політика

РФ програє інформаційну війну в Україні – спецслужба Британії

Росія програє інформаційну війну в Україні та країнах Заходу. Про це заявив голова Центру урядового зв’язку Великої Британії (GCHQ) Джеремі Флемінг у статті The Economist.

Він зазначив, що, як і у випадку із наземним вторгненням, початкові “онлайн-плани” Росії не справдилися.

“Використання країною наступальних кіберінструментів було безвідповідальним і невибірковим. Їхні інформаційні операції виявилися незграбними… А спроби російських військових знищити цифрову інфраструктуру України і посіяти розбрат за допомогою кіберможливостей натрапили на стійкий, професійний та ефективний український кіберзахист”, – наголосив Флемінг.

За його словами, дезінформація в Інтернеті швидко стала важливою частиною російської кампанії “щодо замішання та хаосу в Україні і за її межами”.

“Росія вже використала цей сценарій раніше, у тому числі в Сирії та на Балканах. Він спрямований на те, щоб посіяти недовіру до джерел інформації, спотворити дії України та поширити помилкові наративи про причини дій Росії”, – зазначив глава спецслужби і додав, що західна розвідка “пролила світло на підхід російської держави”.

“Поки що президент (РФ Володимир) Путін повністю програє інформаційну війну в Україні та на Заході. Хоч це є привід для радості, ми не повинні недооцінювати те, як російська дезінформація діє в інших країнах світу”, – заявив Флемінг.

Він звернув увагу, що РФ намагається узгоджувати та координувати кіберможливості з веденням бойових дій.

“На сьогодні цей гібридний намір не увінчався успіхом; вплив був менший, ніж ми (і вони) очікували. Почасти це пов’язано з тим, що Україна зарекомендувала себе як надзвичайно ефективний кіберзахисник”, – підсумував глава GCHQ.
GCHQ – спецслужба Великої Британії, відповідальна за ведення радіоелектронної розвідки та забезпечення захисту інформації органів уряду та армії.

Раніше повідомлялося, що з початку повномасштабного вторгнення РФ українська кіберполіція відбила 83 ворожі кібератаки і запобігла ще 300.