ВажливеСоціум

При яких обертах двигуна перемикати передачі для економії палива

Як заощадити витрати палива автомобіля.

Механічна або автоматична КПП — складні механізми, що забезпечують рух автомобіля і впливають на економічність. Існують способи правильного використання ручного механізму, що дозволяє знизити витрату палива до 30%, інформує Ukr.Media.

Серед поширених механізмів, що забезпечують перемикання передач в автомобілі, відомі механічні коробки і автоматичні. Варто розглянути кінематику дій водія з позиції необхідності економити паливо і вміння володіти «механікою». Включення передачі передбачає переміщення машини на максимальній або мінімальній швидкості.

Існує базовий принцип: чим вища передача, тим вона слабкіша, і навпаки. Найбільш ефективною для початку руху транспортного засобу є перша і задня передачі. При включенні будь-якої з них, колеса крутяться легко, але швидкість вкрай мала. З першої слід перейти на другу, третю, четверту і п’яту.

Експерти радять не переходити на швидкість, що є гранично допустимою для певної передачі.

Йдеться про реальну витрату палива. Подібний режим використання КПП негативно впливає на двигун, так як його деталі зношуються значно швидше. Слід вчасно переходити на ту чи іншу передачу, відповідну обраній швидкості руху.

Автолюбителям важливо навчитися визначати момент переходу на ту чи іншу підвищену передачу.

Для цього необхідно використовувати показання тахометра. До уваги слід приймати частоту обертання обертів коленвала. Для моторів, що працюють на бензині, частота повинна становити близько 2000-2500 об/хв., у дизельних — 1500 — 2000 об/хв.

Перехід на підвищену передачу на моторах, що використовують ДТ, рекомендується робити, коли колінвал має 2000-2500 об/хв. або вище. Якщо ДВС бензиновий, то перемикання швидкостей слід здійснювати, коли частота обертання колінчастого вала знаходиться в межах 2500-3000 об/хв.

Початкова передача дозволяє машині рушити з місця, далі включають другу, яка забезпечує розгін авто. З третьої передачі починається швидкісний рух, можливий обгін. Четверта передача вважається оптимальною для їзди по місту. П’ята підтримує швидкісний режим, вона призначена для руху по шосе і автомагістралях.

Водіям, незважаючи на стаж керування машиною, слід добре розбиратися в специфіці роботи МКПП. Використання певної тактики переходу на ту чи іншу передачу забезпечує істотну економію палива.