Соціум

Помилки при виведенні плям, яких припускаються господині

Що не можна робити з плямою.

Напевно ви неодноразово зустрічали поради, де плями рекомендується виводити за допомогою солі або холодної води?

Проте, автори багатьох лайфхаків допускають принципові помилки, через що їх послідовники ніколи не зможуть позбутися від плям. Ось 5 найчастіших, інформує Ukr.Media.

Не солити вино

Негайно засипати сіллю свіжу пляму від червоного вина, інакше вона залишиться назавжди! На жаль, це найбільша помилка.

Завдяки солі барвники закріпляться в тканини, тому після прання на речі буде красуватися ще більш темна пляма.

Найкраще змити вино водою і використовувати засіб для виведення плям. Але і з ним потрібно поводитися з обережністю.

Більше не означає краще

Більшість людей думають, що чим більше засобів для видалення плям вони використовують, тим більше у них шансів перемогти пляму. Це, звичайно, неправильно.

Наприклад, якщо на килим нанести багато засобу для виведення плям, він там просто затвердіє і хімічні речовини буде важко видалити водою, а потім все це висохне.

Тому краще наносити засіб для виведення плям кілька разів і також кілька разів промити пляму водою, поки вона повністю не зникне.

Тепла чи холодна вода

Як відомо, гаряча вода може впоратися з жиром і безліччю інших домішок. Однак це не стосується плям, що з’являються на текстилі.

Гаряча вода дійсно може видалити плями з тканини, але при цьому зіпсувати саму річ, наприклад, з натуральної вовни. Тому для очищення підходить трохи тепла або навіть холодна вода (у випадку з кров’ю).

Мило тільки після води

Хоча мило може здатися ідеальною першою допомогою, правда в тому, що якщо ви скористаєтеся ним негайно, результат буде абсолютно протилежним очікуваному. Особливо це стосується плям від вина, кави або чаю.

Тобто тих плям, які дійсно важко вивести. Тому в якості першої допомоги вибирайте спочатку воду, а потім мило або засіб для видалення плям.

Не перестарайтеся

Безумовно, уникайте відчайдушного тертя плями, наприклад, губкою для миття посуду. Така старанність може не тільки закріпити барвники, а й пошкодити тканину.

Замість цього нанесіть на пляму воду або розчин і злегка вбийте його вглиб, залиште діяти, а потім змийте.