ВажливеПолітика

Норвегія розгляне питання щодо постачання газу Україні

Уряд Норвегії та представники видобувних компаній цієї країни розглянуть питання щодо можливості постачання природного газу Україні. Про це сказав прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере на спільній із президентом Володимиром Зеленським прес-конференції у Києві.

“Ми з паном президентом говорили, що Україна також потребує природного газу, має такий запит. Я зроблю цей запит нашим компаніям. Вони вже роблять усе, що можуть, працюють на найвищій потужності. Але прохання президента України – це те, що я повезу додому”, – сказав Стере.

Він нагадав, що Норвегія забезпечує Європі близько 20% її потреби у природному газі. Після початку війни Росії проти України багато європейських колег побоювалися, чи виконає Норвегія свої зобов’язання за таких умов.

“Я сказав “так”. Чи можемо ми збільшити видобуток? Я сказав, що видобуток уже на максимумі, але трохи ми можемо додати, щоб мати можливість постачати до Європи”, – заявив Стере.

Раніше у п’ятницю стало відомо, що Норвегія виділить Україні 1 млрд євро. Гроші надійдуть до кінця цього року чи на початку 2023 року.