ВажливеПолітика

Німеччина виділяє €65 млрд допомоги населенню

Правляча коаліція у складі Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), “Союзу-90″/”зелених” та Вільної демократичної партії (СвДП) домовилася про подальше полегшення фінансового тягаря для населення Німеччини та вжиття третього пакету заходів для компенсації різкого зростання цін – насамперед в енергетичному секторі, на тлі проблем з енергопостачаннями з Росії. Переговори тривали близько 18 години – до ранку неділі.

За підсумками обговорень канцлер ФРН Олаф Шольц, співголова СДПН Заскія Ескен, співголова “зелених” Омід Нуріпур і міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер, який представляє у трипартійній коаліції вільних демократів, були присутні на спільній прес-конференції.

У переговорах – крім Шольца та віце-канцлера, міністра економіки ФРН Роберта Хабека (“зелені”), а також Лінднера – взяли участь ще низка членів кабінету, а також лідери трьох парламентських фракцій.

Пакет загальним обсягом 65 млрд євро

Йдеться про пакет загальним обсягом 65 млрд євро, спрямований на зниження тиску на домогосподарства. “Своєчасне і пропорційне полегшення становища громадян і підприємств необхідне у зв’язку з тягарем високих цін на енергоносії, що швидко зростає”, – констатували партнери по коаліції.

Представляючи пакет, Шольц наголосив, що Росія не є надійним партнером в енергетичній сфері. Проте канцлер налаштований оптимістично щодо надійності енергопостачання ФРН. “Ми переживемо цю зиму”, – наголосив він.

З початку року одержувачам нової допомоги Bürgergeld надаватиметься близько 500 євро на місяць. Ці виплати – значно вищі, ніж нинішня стандартна ставка Hartz IV на рівні 449 євро для одиноких громадян без дітей. Соціальна допомога з безробіття Hartz-IV була введена ще у 2005 році урядом канцлера Герхарда Шредера.

Крім того, уряд виділить 1,5 млрд євро на розробку нового абонементу, який прийде на зміну спеціальному тарифу 9 євро на місяць для користування громадським транспортом у ФРН.

Йдеться про квитки для місцевих та регіональних транспортних мереж, його ціна, найімовірніше, буде дещо вищою, прогнозують аналітики. Йдеться про 49-69 євро на місяць.

За словами Шольца, відмова від оподаткування пенсійних внесків у 2023 році дозволить полегшити навантаження на громадян на суму приблизно 5 млрд євро. Коаліція хоче загальмувати зростання цін на електроенергію для основного споживання.

“Таким чином приватні домогосподарства зможуть отримувати певну кількість електроенергії за зниженою ціною (базове споживання). Тим самим їхній фінансовий тягар буде полегшений, проте стимул для економії енергії збережеться”, – наголошують у кабміні.

Зрештою, правляча коаліція “твердо вирішила” обкласти податком так званий надприбуток, зокрема великих енергетичних корпорацій. Водночас наявні програми допомоги компаніям, що потребують фінансової підтримки, по лінії рамкової програми Єврокомісії будуть продовжені до 31 грудня 2022 року.

На думку аналітиків, партнери коаліції спрацювали на підвищення очікувань громадськості перед прийняттям рішення. Так, Лінднер та голова фракції СДПН у бундестазі Рольф Мютценіх пообіцяли громадськості “масивний пакет” ще до його ухвалення.

Шольц на засіданні кабміну в середині тижня заявив, що заходи будуть “найбільшою мірою орієнтованими на окремих громадян, ефективними та цілеспрямованими”.

Європа відмовляється від російських енергоносіїв

У відповідь на розв’язану РФ війну проти України Євросоюз раніше різко обмежив постачання російських енергоносіїв, заборонивши імпорт вугілля з РФ, а також обмеживши постачання нафти. Крім того, країни ЄС та Брюссель вживають заходів щодо відмови від російського газу. У свою чергу концерн “Газпром” в односторонньому порядку вже припинив постачання до низки країн ЄС та значно знизив обсяг експорту газу до деяких інших країн, зокрема до Німеччини.

ЄС ухвалив надзвичайний план щодо скорочення споживання природного газу, який передбачає, що всі країни ЄС добровільно скоротять споживання газу на 15 відсотків з початку серпня до березня 2023 року, порівняно із середнім споживанням за останні п’ять років у цей період. За підрахунками Єврокомісії, таким чином країни Євросоюзу мають загалом заощадити 45 млрд кубометрів газу.