ВажливеПолітика

Німеччина позбулася залежності від російського газу – Шольц

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що країна позбулася залежності від російських енергоносіїв, і ставка Володимира Путіна на газовий шантаж не спрацювала. Про це він повідомив під час виступу у Бундестазі, пише Die Welt.

“Сьогоднішня Росія за Путіна більше не є надійним торговим партнером. Путін сподівався шантажувати нас відключенням газу. Але і тут він помилився… Разом ми переживемо зиму”, – сказав Шольц депутатам.

Він розповів, що в рамках підготовки до зими Німеччина почала отримувати газ із Франції, готуються до запуску перші термінали зрідженого газу, укладено нові контракти на постачання, прийнято рішення про продовження експлуатації атомних станцій та тимчасове повернення до вугілля.

Шольц додав, що він “надзвичайно вдячний” громадянам Німеччини за економію енергії.

“Ми звільнилися від залежності і добре підготувалися до майбутньої зими. Ми вживаємо необхідних заходів і не даємо себе залякати”, – сказав канцлер.

Тепер належить вирішити, як знизити надмірно високі ціни на енергоресурси, наголосив він.

Раніше повідомлялося, що Німеччина продовжить до квітня роботу всіх трьох атомних електростанцій, які мали закрити наприкінці цього року. Відповідне розпорядження видав канцлер Німеччини Олаф Шольц через викликану Росією енергетичну кризу.