ВажливеНаука

Назвали рослину, яку варто посадити на Марсі першою

Незважаючи на низький вміст поживних речовин у марсіанському ґрунті та високу солоність води, що робить ґрунт непридатним для використання вирощування продовольчих культур на Марсі, вчені знайшли рослину, яку слід посадити першою. Про це повідомляє PLOS One.

Зокрема, фахівці пропонують використовувати люцерну на Марсі як добрива для підвищення родючості ґрунту. Після неї на Червоній планеті можна буде виростити рослини, що не вимагають особливого догляду – редиску, салат і ріпу.

Проведені тести, під час яких у лабораторії імітували склад вулканічного ґрунту, довели, що рослина добре росте у марсіанському ґрунті.

Більше того, експерти дізналися, що морська ціанобактерія Synechococcus sp. PCC 7002 ефективно опріснює воду, що імітує солону воду, і що опріснення може бути додатково посилено шляхом фільтрації через вулканічні породи базальтового типу.

Також дослідження показує, що можна вирощувати продовольчі культури за допомогою люцерни, обробленої базальтовим реголітом марсіанської ґрунту як субстрат, що поливається біобезсоленою водою.

Раніше повідомлялося, що Вчені з Університету штату Айова в лабораторних умовах у марсіанському ґрунті виростили ріпу, редис та салат.