ВажливеПолітика

НАТО рекордно збільшить контингент на сході – ЗМІ

На саміті НАТО в Мадриді 28-30 червня члени альянсу ухвалять рішення про рекордне з часів Холодної війни збільшення контингенту на сході та переосмислення відносин з Росією та Китаєм, повідомляє El Pais.

Наголошується, що мета зустрічі лідерів країн альянсу – показати Росії, що НАТО готова до реагування на будь-які агресивні дії проти своїх членів.

За даними джерел El Pais, результатом обговорень у рамках НАТО стане оновлення так званої концепції оборони та стримування, яка передбачає збільшення озброєнь та військових, готових до оборони країн альянсу.

Йдеться, зокрема, про збільшення присутності у східних країнах НАТО з рівня бойових груп (складаються з 1000-1600 військових) на рівень бригад (налічують близько 5000 військовослужбовців, а також мають більшу автономію дій).

При цьому деякі держави НАТО навіть хочуть створити на сході дивізії, які можуть налічувати до 15 тисяч військових. У такому разі це буде найбільшим розгортанням військ Альянсу у східних країнах з часів холодної війни.

Крім того, у новій Стратегічній концепції НАТО пропонується назвати Росію “прямою та безпосередньою загрозою Альянсу”, а Китай – “довготривалим геостратегічним та системним викликом”.

Нагадаємо, що союзники по НАТО під час саміту в Мадриді ухвалять рішення про надання Україні негайної допомоги для відсічі російської агресії та розглянуть довгострокову програму переозброєння ЗСУ за стандартами НАТО.