Політика

НАТО підтримає Україну, “скільки треба” – генсек

НАТО продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки потрібно, заявив генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг під час саміту в Мадриді.

“Я радий, що він (Зеленський) зміг приєднатися сьогодні до нашої зустрічі. Президент Зеленський дав чітко зрозуміти, що Україна покладається на нашу підтримку, що триває. І наш месидж йому був рівнозначно чітким. Україна може розраховувати на нас так довго, як це необхідно. Союзники продовжуватимуть надавати військову та фінансову допомогу. Сьогодні лідери погодилися зміцнити нашу підтримку, схваливши комплексний пакет допомоги”, – сказав Столтенберг.

Генсек НАТО зазначив, що війна Росії в Україні колись закінчиться за столом переговорів. “Але важливо, щоб Україна змогла домовитися на своїх умовах. І тому ми знаємо, що існує дуже тісний зв’язок між тим, чого вони можуть досягти за столом переговорів, та їхньою силою на полі бою”, – сказав він.

Столтенберг додав, що “союзники готуються до довгої війни”. Війни непередбачувані, але ми маємо бути готовими до довгострокової перспективи”, – сказав він.

На саміті НАТО було затверджено пакет допомоги Україні, що включає прискорення постачання нелетального озброєння, посилення кіберзахисту та модернізацію оборонної промисловості.