ВажливеПолітика

На саміті НАТО ухвалять новий пакет допомоги Україні

Союзники НАТО під час саміту в Мадриді ухвалять рішення про надання Україні негайної допомоги для відсічі російської агресії та розглянуть довгострокову програму переозброєння ЗСУ за стандартами НАТО. Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

“Ми зміцнимо нашу підтримку для України та інших партнерів, які перебувають під ризиком. Я вітаю той факт, що Президент Зеленський звернеться до нашого саміту. Україна перебуває у критичній ситуації, й існує негайна необхідність наростити нашу допомогу”, – зазначив Столтенберг.

Він підтвердив, що під час саміту в Мадриді союзники Альянсу ухвалять новий широкий пакет підтримки для України. Він складатиметься з конкретних проектів у рамках негайної та короткострокової допомоги, включаючи постачання обладнання для боротьби з дронами, захищених засобів зв’язку та палива.

“Найважливіше, що ми також дивимось у більш віддалену перспективу, включаючи допомогу Україні у переході від військового обладнання ще пострадянської ери до сучасного обладнання НАТО, у підвищенні взаємосумісності, у подальшому зміцненні інститутів у сферах безпеки та оборони”, – сказав Столтенберг.

Він також повідомив про намір збільшити допомогу іншим партнерам НАТО, які вразливі до російських загроз та втручання, включаючи Грузію, а також Боснію та Герцеговину.

Раніше повідомлялося, що президента Володимира Зеленського запрошено на саміт НАТО в Мадриді.