Соціум

МВФ погіршив прогноз зростання світової економіки на фоні війни в Україні

Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує, що світовий ВВП збільшиться на 3,2% цього року, і на 2,9% у 2023 році. Це випливає з поширеної у вівторок, 26 липня, доповіді МВФ щодо перспектив розвитку світової економіки.

Водночас експерти зазначають, що суттєве зниження темпів зростання економік Китаю та США призводить до уповільнення зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) у всьому світі.

Так, Міжнародний валютний фонд (МВФ) знизив прогноз зростання світової економіки до 3,2% у 2022 році. Хоча у попередньому прогнозі, у квітні, МВФ очікував зростання глобальної економіки в 3,6% за підсумком року.

“Нижчі темпи зростання на початку цього року, зниження купівельної спроможності домогосподарств і посилення грошово-кредитної політики призвели до перегляду у бік зниження на 1,4 в.п зростання економіки в США”, – йдеться у доповіді МВФ.

Основні ризики подальшого уповільнення економічного зростання – припинення імпорту газу в ЄС з Росії, прискорення інфляції, посилення боргової кризи в країнах, що розвиваються, уповільнення торгівлі через геополітичні ризики.

У зв’язку з цим автори доповіді вважають “приборкання інфляції першочерговим завданням для політиків”.

Нагадаємо, у травні в МВФ заявили про найгірший стан світової економіки з часів Другої світової.