ВажливеСоціум

Китайські вчені виявили сліди виверження вулканів на Місяці

Китайські вчені знайшли у зразках місячного ґрунту свідчення викидів лави, які заповнили район, де здійснив посадку китайський зонд, запущений у рамках місячної дослідницької місії Чан’є-5. Про це повідомляє Xinhua.

Китайський зонд наприкінці 2020 року доставив на Землю зразки місячного ґрунту, вагою близько 1731 гр. Район посадки Чан’е-5 у північно-східній частині басейну Океан-бур, який вважається одним з наймолодших базальтових утворень на поверхні Місяця.

За словами дослідників, цей район багатий ураном, торієм і калієм, які відповідають за підтримку тривалої вулканічної активності на Місяці.

“Таким чином, вивчення товщини базальтового масиву та швидкості потоку вулканічних мас при виверженнях в районі посадки “Чан’є-5″ сприятиме подальшому прогресу у розумінні процесів вулканічної активності на Місяці та історії теплової еволюції в її надрах”, – сказав Ду Цзюнь, який очолив дослідницький проект.

Тим самим вчені провели дослідження товщі базальтових шарів у районі посадки космічного апарату, результати якого показали, що тут сталося, як мінімум, чотири вулканічні виверження, які залишили по собі чотири шари з медіанною товщиною кожного 230 метрів, 70 метрів, 4 метри та 36 метрів відповідно .

Усі ці події відбувалися, приблизно, два мільярди років тому.

Раніше повідомлялося, що NASA під час підготовки до відправлення астронавтів на Місяць визначило 13 регіонів-кандидатів для посадки в районі Південного полюса Місяця.