Політика

Іран відповів ЄС на проект відновлення ядерної угоди – ЗМІ

Тегеран направив до Брюсселя офіційну відповідь на запропонований проект відновлення ядерної угоди 2015 року. Про це повідомило Politico.

Як уточнив виданню високопоставлений західний чиновник, реакцію Ірану на пропозицію ЄС було отримано у понеділок увечері.

Зазначається, що Тегеран все ще має сумніви щодо відновлення Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), який він уклав зі світовими державами.

Відповідь здебільшого зосереджена на невирішених питаннях, пов’язаних із санкціями та гарантіями. Протягом останніх кількох місяців Іран постійно вимагав гарантій того, що зможе скористатися економічними вигодами від відновлення угоди.

За словами джерела Politico, реакція Тегерана не містить додаткових вимог щодо розслідування походження численних слідів ядерних матеріалів, виявлених інспекторами МАГАТЕ на різних об’єктах у країні.

Як відомо, Іран наполягає на тому, що ядерна угода може бути відновлена ​​лише у випадку, якщо розслідування МАГАТЕ буде закрито раз і назавжди.

У Євросоюзі розробили пропозицію, яка дозволить це зробити, якщо МАГАТЕ підтвердить, що Іран надав достовірні відповіді про походження слідів урану до так званого дня повторного впровадження, коли ядерна угода набуде чинності.

Однак, ця пропозиція також дозволить Ірану заблокувати день повторного впровадження, якщо розслідування залишиться відкритим.

Чи прийняв Тегеран угоду Брюсселя, або відхилив її – поки що не відомо. При цьому отримана відповідь свідчить про те, що Іран хоче продовжити переговори щодо деяких аспектів проекту.

Раніше повідомлялося, що Європейський Союз висунув остаточний текст пропозиції щодо відновлення ядерної угоди з Іраном 2015 року.

Нагадаємо, у травні 2018 року президент США Дональд Трамп ухвалив рішення про вихід Вашингтона з угоди щодо ядерної програми Тегерана та відновлення жорстких санкцій проти країни.

У відповідь Іран відмовився від обмежень у ядерних дослідженнях.

Адміністрація нинішнього американського лідера Джо Байдена запропонувала зняти заходи, якщо Тегеран повернеться до виконання Спільного всеосяжного плану дій.