Соціум

Інфляція в США досягла максимуму за 40 років

Споживчі ціни у США зросли за підсумками червня на 9,1% у річному вираженні. Це найбільше зростання за понад 40 років – з листопада 1981 року. Такі дані оприлюднило американське статистичне бюро у середу, 13 липня.

“Індекс, розрахований за всіма групами товарів, збільшився на 9,1% за річний період, що завершився в червні. Це найбільше збільшення за рік, починаючи з періоду, що завершився в листопаді 1981 року”, – йдеться у документі.

Наголошується, що індекс енергетичних цін збільшився на 41,6% за останній рік. Це найбільше збільшення за рік, починаючи з періоду, що завершився у квітні 1980 року.

У свою чергу, індекс цін на продукти харчування збільшився на 10,4% за річний період, що завершився в червні. Це найбільше збільшення за рік, починаючи з періоду, що завершився в лютому 1981 року.

За підсумками травня показник зростання споживчих цін у США у річному вираженні становив 8,6%, а за підсумками квітня – 8,3%. У середині червня Федеральна резервна система (ФРС) для боротьби з інфляцією підвищила базову процентну ставку вперше за останні десятиліття одразу на 75 базисних пунктів – до 1,5-1,75%.