ВажливеСоціум

Євросоюз готовий створити тренувальну місію ЄС для ЗСУ

Міністри оборони країн-членів Європейського Союзу домовилися створити для української армії тренувальну місію ЄС. Про це заявив на прес-конференції Високий представник ЄС з питань зовнішньої та оборонної політики Жозеп Боррель, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Неформальна зустріч відбулася у чеській столиці Празі. У ній брав участь і голова Міноборони України Олексій Резніков.

“Європейський Союз єдиний у своїй підтримці Україні, і держави-члени залишаються готовими продовжувати підтримувати так довго, скільки це потрібно і так багато, скільки це необхідно”, – зазначив Боррель позицію Європейського Союзу.

Високий представник також зазначив, що “потреби не завжди зводяться до постачання та військового обладнання, а також потрібна реновація їх збройних сил”.

“Це не тільки про війну, а й про те, як вони ведуть цю війну, про навчання і підготовку солдатів, підготовку військової структури. Щодо цього є багато ініціатив. Ці потреби – значні, і ми повинні гарантувати широке охоплення цих зусиль. Всі держави-члени погодилися щодо цього і щодо початку роботи, яка необхідна, щоб визначити параметри для місії військової допомоги ЄС для України”, – підкреслив європейський чиновник.

Боррель додав, що офіційно рішення не ухвалювалося, оскільки це було неформальне засідання.

“Це було не про прийняття рішення, а про рішення розпочати підготовчу роботу (над місією), яка включає контакти з українцями з одного боку, та визначити законодавчі параметри для того, щоб визначити концепцію надзвичайного управління (місією). Міністр оборони України представив нам список тренувальних заходів на різних рівнях, у різних часових перспективах – короткострокових, середньострокових та довгострокових, які їм потрібні”, – підсумував він.

Нагадаємо, Резніков заявляв, що війна може закінчитися перемогою Києва вже до кінця року. Це можливо за умови злагодженої допомоги від партнерів та посилення економічного тиску на РФ.

Президент України Володимир Зеленський також заявив, що завершити військову частину війни Росії проти України можна до кінця цього року.