ВажливеПолітика

ЄК виділить Україні 8 млрд євро – ЗМІ

Єврокомісія розробила новий проект уже обіцяної фінансової допомоги Україні у розмірі восьми мільярдів євро: п’ять мільярдів дадуть як кредити, три мільярди як безповоротні гранти. Про це повідомляє видання Politico.

“Новий проект пропозиції з’явився після того, як Німеччина відмовилася надати гарантії на підтримку кредитів для України на суму дев’ять мільярдів євро”, – пояснює видання.

При цьому Берлін стверджував, що гранти найкраще підходять для допомоги Києву, який уже “по вуха у боргах”. Також у Німеччині нагадав про власний грант України у розмірі 1 млрд євро.

Також у Німеччині виступили за справедливіший розподіл фінансового тягаря і вказали на те, що деякі країни ЄС досі утримуються від надання допомоги Києву.

Позиція ФРН змусила Італію та Францію, які також надавали двосторонню допомогу, повернути Комісію до переробки проекту.

За словами джерела видання, хоча термінів поки що немає, ЄК прагне отримати схвалення Європарламенту та країн ЄС у вересні, щоб виплати могли розпочатися у жовтні.
“Пакет буде включати гранти, які не потрібно повертати, а також кредити”, – підкреслює Politico.

Минулого тижня ЗМІ повідомили, що Північна Македонія подарувала Україні танки Т-72. На озброєнні країни була 31 одиниця цієї бронетехніки.