ВажливеПолітика

Хорватія перейде на євро з 1 січня наступного року

Рада ЄС ухвалила рішення про введення в обіг грошової одиниці євро у Хорватії та про приєднання цієї країни до Єврозони з 1 січня наступного року. Така інформація оприлюднена у вівторок на сайті Європейської Ради.

«Сьогодні Рада ЄС ухвалила три остаточних правових акти, які є необхідними для здатності Хорватії ввести євро з 1 січня 2023 року. Це завершує процес у Раді ЄС, що дасть змогу Хорватії стати членом Єврозони та отримувати переваги від використання спільної валюти ЄС – євро – з наступного року», – йдеться у повідомленні.

На перехідний період встановлено фіксований обмінний курс хорватської куни на рівні 7,53450 хорватської грошової одиниці за один євро.

Як повідомлялося, Європейський Союз проводить цілеспрямовану політику з підтримки реформ та зміцнення фінансової стабільності в країнах ЄС, що є необхідною умовою для введення в обіг єдиної європейської валюти. Наразі до складу Єврогрупи входять 19 європейських держав – Австрія, Бельгія, Кіпр, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Ірландія, Італія, Іспанія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Словаччина та Словенія. З 1 січня 2023 року Хорватія стане 20-м членом Єврозони.