ВажливеСоціум

Газовий ринок: Вітренко заявив про кінець домінування групи Фірташа

Зараз фактично всі побутові споживачі – 12,4 млн. або 97,6% – отримують газ безпосередньо від Нафтогазу.

Група Регіональна газова компанія бізнесмена Дмитра Фірташа більше не матиме домінуючого стану на газовому ринку України. Про це сказав голова правління НАК Нафтогаз Юрій Вітренко на прес-конференції у Києві у вівторок, 21 червня.

“Деолігархізація. На газовому ринку про цей термін багато говорили, але, у нас в Україні, на ньому майже два десятиліття домінувала група олігарха Фірташа. Зараз цьому приходить кінець”, – заявив Вітренко.

За його словами, зараз фактично всі побутові споживачі – 12,4 млн. або 97,6% – отримують газ безпосередньо від Нафтогазу.

“Між нами немає посередника у вигляді групи Фірташа, яка ніколи не була реальним постачальником, а була посередником, який не ніс ті ризики, які зазвичай несуть справжні постачальники, в європейському розумінні цього слова”, – пояснив Вітренко.

Він додав, що після рішення уряду про передачу Нафтогазу облгазів Регіональної газової компанії вони найближчим часом перейдуть до НАК.

“Це фактично буде більше 60% на цьому ринку розподілу або транспортування газу”, – резюмував Вітренко.

Нагадаємо, у травні суд передав до управління державою 26 облгазів. Багаторічна протиправна діяльність завдала державі збитків на суму 1,488 млрд гривень, зазначили тоді у ГБР.

Трохи згодом стало відомо, що Кабмін передав заарештовані облгази Нафтогазу.