ВажливеПолітика

Франція, як і раніше, повністю віддана своїй ролі співголови МГ ОБСЄ

Франція, як і раніше, повністю віддана своїй ролі співголови Мінської групи ОБСЄ, діяльність якої продовжується. Про це йдеться у заяві французького зовнішньополітичного відомства за підсумками візиту секретаря Радбезу Вірменії Армена Григоряна до Парижа.

“Григорян був проінформований про останні консультації між французьким та американським співголовами та представником Чинного головування ОБСЄ, до яких російський співголова втретє не побажав приєднатися”, – наголосили в МЗС Франції.

При цьому в повідомленні Міністерства наголошується, що зустріч із Григоряном у Міністерстві Європи та закордонних справ дозволила обговорити різні теми щодо нормалізації відносин між Вірменією та Азербайджаном, зокрема гуманітарні питання, процес делімітації кордонів, відкриття регіональних каналів зв’язку, питання про мирний договір між Вірменією та Азербайджаном.

“Франція повністю підтримує зусилля Європейського союзу щодо сприяння нормалізації, у тому числі й створення двосторонньої комісії з прикордонних питань. Париж і надалі активно сприятиме цим зусиллям.

Також було порушено питання про права та гарантії безпеки населення Нагірного Карабаху”, – наголосили в МЗС Франції.

Як відомо в Кремлі саботують роботу МГ ОБСЄ, при цьому звинувачують у цьому Захід.

Напередодні, помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії Карен Донфрід не погодилася з висловом про те, що Вашингтон зупинив процес у рамках формату співголови в Мінській групі ОБСЄ в контексті війни в Україні. На питання, чи означатиме це співпраця з Росією, американський дипломат відповіла ствердно. “Так. Росія є співголовою Мінської групи. Отже, так. Франція, США та Росія продовжили б роботу в цьому форматі”, – заявила вона. У Москві назвали не щирою цю заяву представника Держдепу.

А вже 28 червня Держдеп США заявив, що російський співголова не прийняв запрошення Вашингтона та Парижа обговорити ситуацію навколо Нагірного Карабаху.

Як відомо, другу війну в Карабаху з мовчазної згоди Росії ініціював Азербайджан за активної підтримки Туреччини та бойовиків з Близького Сходу

В результаті, за підсумками бойових дій, Росія, використавши амбіції Азербайджану та Туреччини, досягла розміщення своїх «миротворчих сил» у Карабаху, передавши «пояс безпеки» під контроль Баку.

У пікантній ситуації виявилася як Вірменія, яка фактично вимушено допустила втручання Росії у справи другої вірменської держави – Республіки Арцах, так і Азербайджан, який замість встановлення суверенітету над усім Карабахом вимушено погодився на присутність на своїй території військ ще однієї іноземної держави — РФ. Не без вигоди залишилася і Туреччина, яка ще більше посилила свій вплив на Азербайджан.

Фактично, зображаючий тріумф Ільхам Алієв поставив Азербайджан ще більш залежне становище від Москви і Анкари.

Тим часом Захід, в особі країн співголов США та Франції не влаштовує новий статус-кво, Вашингтон та Париж наполягають на форматі переговорів у рамках МГ ОБСЄ та визначенні міжнародно-визнаного статусу Карабаху для забезпечення довгострокового миру в регіоні.

Президент Алієв вимушено погодився продовжити переговори в рамках МГ ОБСЄ.