ВажливеПолітика

FATF запровадила обмеження проти Росії

Міжнародна група боротьби з відмиванням коштів (FATF) за підсумками свого пленарного засідання 20-21 жовтня заборонила Росії брати участь у своїх поточних та майбутніх проектах. Про це повідомляється на сайті цієї організації.

Крім того, РФ більше не зможе брати участь у засіданнях регіональних органів FATF як член організації.

“FATF знову висловила свої глибокі співчуття у зв’язку з непотрібними людськими жертвами, стражданнями і руйнуваннями, викликаними російським вторгненням, що триває в Україні”, – йдеться в заяві за підсумками засідання.

Також наголошується, що дії РФ “продовжують порушувати базові принципи FATF, спрямовані на зміцнення безпеки, надійності та цілісності фінансової системи”. З огляду на це організація і вирішила накласти додаткові обмеження.

FATF стежитиме за розвитком ситуації та розглядатиме питання про зняття чи продовження обмежень щодо РФ на кожному своєму новому пленарному засіданні. Також організація має намір проінформувати всі юрисдикції щодо ризикованості спроб обходу санкцій, запроваджених щодо Росії.

У червні Росії заборонили виконувати керівні та консультативні функції у FATF. Тим часом, Україна з початку війни домагається виключення Росії з організації. Міжнародна експертна група із санкцій проти РФ, яку очолює глава Офісу президента Андрій Єрмак і колишній посол США в РФ Майкл Макфол вважає, що це ускладнило б для Москви пошук інструментів обходу санкцій і прискорило відтік капіталу з країни.

Водночас Росфінмоніторинг попереджав FATF, що виняток РФ викличе “ризик порушення балансу в глобальній мережі протидії відмиванню доходів та фінансуванню тероризму”.

FATF існує з 1989 року. Росія є постійним членом організації із червня 2003 року.