Здоров'я

Дослідження вчених: чому від запаху їжі гладшають

Запах страв впливає на швидкість спалювання калорій.

Ми всі знаємо, що аромат смачної їжі розпалює апетит і часто це призводить до переїдання не зовсім корисних продуктів. Відповідно, чим менш смачна їжа — тим менш приємно вона пахне, а значить, легше утриматися від того, щоб її з’їсти, інформує Ukr.Media.

Вчені з Каліфорнії, університету Берклі з’ясували, що запах їжі реально впливає на швидкість спалювання калорій. При цьому цей процес ніяк не пов’язаний з кількістю з’їденої їжі.

Такі висновки були зроблені після ряду наведених експериментів на мишах, яких поділили на 2 групи. Представникам першої вчені, використовуючи генну терапію, зруйнували нюхові нейрони. У другу групу потрапили особини з нормально розвиненим нюхом, а також миші з надчутливістю до запахів.

І першу і другу групу вчені годували жирною їжею протягом трьох тижнів В результаті представники першої групи за час набрали на 10% більше від початкової маси тіла. А тварини з другої групи поправилися на 2 рази. Найтовстішими виявилися миші, чутливі до запахів.

“Збільшення ваги — це не просто міра споживання калорій, це також пов’язано з тим, як ці калорії сприймаються”, — говорить автор дослідження Ендрю Діллін.

Так результати вчених вказали на зв’язок між нюховою системою і областями мозку, які регулюють обмін речовин. Тобто, при відсутності запаху отримані з їжі калорії спалюються набагато активніше.

Є у цього дослідження і негативна сторони. Миші, позбавлені нюху були схильні до сильного стресу, в їх організмі в надлишку виділявся гормон норадреналіну. Подібний стрибок може спровокувати серцевий напад.

“Будемо працювати в напрямку мінімізації ризиків. Тим часом наше дослідження перше подібне в своєму роді і дуже актуальне. Люди з розладами харчування через підвищену тягу до їжі часто насилу контролюють, скільки споживають. Ми вважаємо, що нюхові нейрони можуть зіграти важливу роль в контролі над харчуванням і допомогти багатьом людям в боротьбі із зайвою вагою”, — додала доктор Селін Рієра з Каліфорнійського університету в Берклі.