Соціум

До яких наслідків призведуть різні показання тиску в шинах на автомобілі

Чи варто боятися різниці тиску в колесах.

Різний тиск в шинах зустрічається практично в кожному автомобілі. Причин тут багато. Від перепадів температури, коли покришки трохи спускає, до простого водійського нехлюйства, коли людина місяцями не дістає манометр, інформує Ukr.Media.

Навіть якщо колеса нові, повітря з шин може йти. Зазвичай це відбувається при зміні погоди і атмосферного тиску, коли йде стиснення або розширення повітря в покришках. Трохи “підтравити” колеса можуть і якщо водій активно їздив по нерівній дорозі, при цьому нерідко потрапляв в глибокі ями.

Зрозуміти на око, що з тиском щось не так, часом неможливо. Це особливо стосується задніх коліс, так як на них припадають менші навантаження, ніж на передні. Річ у тім, що в конструкції багатьох покришок застосовують так звані посилені боковини, щоб вони протистояли бічних порізів. Вони відмінно тримають форму, тому визначити, що в колесі замість покладених двох атмосфер всього одна, практично нереально. Теж саме і з низькопрофільною “гумою”.

Що ж відбувається, коли водій їде на машині, у якій по-різному накачані колеса. Основна біда в тому, що у покришок змінюється пляма контакту з дорогою. Тобто у коліс виходить різний опір коченню. У напівспущеної покришки основне навантаження йде на боковини, які багато міцніше, ніж центральна частина, а остання проминається всередину. В результаті спостерігаємо підвищений знос колеса.

Якщо таке колесо стоїть ззаду, а водій їде на міських швидкостях (60 км/год), зрозуміти, що покришка напівспущена дуже важко. Автомобіль поводиться звично. Передні то колеса в нормі! А між тим, в критичній ситуації, коли треба різко маневрувати, таке колесо може розбортуватися, та й транспортний засіб стане поводитися по-іншому. Реакції будуть трохи запізнілі, що може призвести до аварії.

А якщо різнобій в передніх колесах, то “залізного коня” почне “ковбасити”, відводячи то вліво, то вправо на прямій, а при гальмуванні кермо доведеться сильно стискати в руках, щоб залишитися в своїй смузі. Це, знову ж таки, сприяє появі екстремальної ситуації на дорозі. На цьому тлі, підвищена витрата палива і нерівномірний знос коліс здадуться сущими дрібницями.