ВажливеСоціум

Чому зелений чай не можна заварювати окропом: це важливо знати всім

Чому несумісні зелений чай і окріп.

Зелений чай не заварюють окропом. Для шанувальників чайної культури і цінителів напою це постулат. Будь-який шанувальник чаю, який хоч раз стикався з смаковим багатством зеленого китайського чаю, скаже вам: крутий окріп повністю вбиває і смак, і корисні властивості, інформує Ukr.Media.

Чому несумісні зелений чай і окріп?

Китайські мудреці описували цей феномен по-філософськи. За їх версією вода, нагріта до стану кипіння, набувала силу вогню. Заварювати чай водою з такою енергетикою не можна, щоб не зруйнувати властивості напою.

Пояснити несумісність окропу і зеленого чаю можна і з іншої точки зору. Нагадаємо, що зелений чай найменше піддається ферментації. Завдяки мінімальному впливу листя залишається “живим”. Чай з цієї сировини наповнений букетом смаків і ароматів. Напій виходить ніжним і витонченим, якщо ви його правильно заварили.

У вчених теж є своя версія з цього приводу. Вони стверджують, що кипляча вода бідна киснем. Букет смаків і ароматів не розкривається. До того ж, окріп обпалює чайний лист і витягує дубильні речовини (таніни). Звідси гіркий смак.

Про користь китайського зеленого чаю сказано чимало. Але чи скрізь роблять застереження про правильну температуру води для заварювання? Якщо цей момент не враховувати, корисні речовини зеленого чаю гинуть в окропі разом зі смаком.

Рекомендації щодо заварювання зеленого чаю

Оптимальна температура води, яка підходить для заварювання зеленого чаю, — 75-85 градусів. Все, що гаряче, використовувати не рекомендується. Якщо ви пропустили потрібний момент, і вода закипіла, доведеться злити рідину, набрати нову і підігріти її заново.

Для заварювання напою рекомендується використовувати колбу. Цінителі зеленого чаю вважають, що в скляному циліндрі смак розкривається найкращим чином.

У чайній церемонії існують правила заварювання. Першу заварку зливають завжди, без винятків. Другу настоюють дещо довше. Після другої заварки напій дозволяється розливати по піалах і пробувати на смак. Заварювати таким чином чай можна кілька разів. При кожній заварці смакові якості чаю будуть розкриватися все більше.