Здоров'я

Чому варто включити часник у свій щоденний раціон

Що буде з організмом, якщо з’їдати пару зубчиків часнику кожен день.

Багато лікарів говорять про те, що часник «пахне» здоров’ям. Йому дійсно приписують безліч корисних властивостей, і деякі з них доведені наукою, інформує Ukr.Media.

Люди здавна вдавалися до допомоги часнику в боротьбі з хворобами і їх профілактиці, але, як стверджують фахівці, цим його користь не обмежується. Разом з лікарями-дієтологами ми розібралися в найвагоміших причинах, чому вам варто включити часник в свій щоденний раціон.

Ви будете менше хворіти на простудні захворювання

Часник містить речовину аліцин (саме він надає часнику специфічний запах), противірусні властивості якої підтверджені численними дослідженнями. Було відзначено, що вона здатна зміцнювати імунну систему, стимулюючи синтез Т-лімфоцитів (Т-кілерів), які необхідні для знищення чужорідних агентів, в тому числі вірусів.

У дослідженнях використовувався не сам часник, а його екстракти, в яких кількість аліцину була різною, тому сказати напевно, скільки потрібно з’їдати часнику, щоб зміцнити імунітет, досить складно. У більшості випадків це залежить від індивідуальних особливостей травної системи. В цілому 1-2 зубчики часнику в день буде цілком достатньо.

Важливо: аліцин у великих кількостях виділяється при подрібненні часнику. Для того, щоб він приніс вам максимальну користь, спочатку роздушіть його, а потім подрібніть.

У вас покращиться стан порожнини рота

А точніше — ви знизите ризик розвитку запальних захворювань ясен або зможете усунути вже наявні. Як часник працює в цьому випадку? Все дуже просто — в ньому містяться фітонциди, які мають сильну бактерицидну дію. Вони успішно борються з патогенними мікроорганізмами, які стають причиною періодонтитів.

Ви будете рідше стикатися з алергією

Етилацетат, що міститься в часнику, здатний знижувати виділення білків гістамінів, які утворюються у відповідь на проникнення алергену. Це корисно взяти на замітку тим, хто регулярно стикається з сезонною алергією. Дуже корисно з’їдати зубчик часнику і в разі вже наявної алергічної реакції. Він допоможе знизити інтенсивність її протікання.

Ви будете виглядати молодше

Одна з найцінніших властивостей часнику забезпечує дію аліцину — потужного природного антиоксиданту. Вплив на клітини нашого тіла вільних радикалів кисню — одна з доведених причин старіння. Достатня кількість антиоксидантів в раціоні дозволить підтримати пружність і гладкість вашої шкіри.

Значно полегшите життя своєї печінки

Саме цей орган відіграє провідну роль в процесі детоксикації. У печінці відбувається знешкодження різних шкідливих речовин: ксенобіотиків, важких металів, продуктів обміну власного організму. У часнику містяться речовини, які значно збільшують утворення ферментів печінки, що беруть участь в детоксикації.