ВажливеСоціум

Чому після зими у деяких машин почнуть жовтіти фари — неприємності, які не можна ігнорувати

Розповідаємо про причини “жовтизни”.

Після зими багато автолюбителів стикається з проблемами, пов’язаними з головною оптикою. Скло фар почнуть жовтіти, що позначиться на безпеці, адже в темний час доби освітлення критично важливо, інформує Ukr.Media.

Більшість систем омивання лобових стекол і фар, які встановлені в сучасних авто, розраховані на рідини імпортного виробництва, в складі яких є метанол. Однак у нас в автомагазинах можна купити рідини, в основі яких тільки ізопропіловий спирт, а він вважається сильним розчинником, агресивно впливає на пластик і гуму. А метанол хоча і шкідливий для людини, але не робить негативного впливу на пластикові частини головної оптики.

Біда в тому, що при контакті з ізопропіловим спиртом пластмаса змінює свою структуру і частину властивостей. Щоб знизити подібний ефект, виробники додають в “омивайки” спеціальні присадки. Але допомагають вони не завжди.

А в багатьох дешевих “омивайках” таких присадок і зовсім немає, ну а спирту — хоч відбавляй. Ось тому вже по закінченню зими багатьох водіїв чекають неприємні сюрпризи.

Візори фар при регулярному змочуванні “омивайкою” з ізопропіловим спиртом жовтіють і розтріскуються. Мікротріщини можна помітити неозброєним оком, коли вони відблискують на сонці. Все це розсіює світловий пучок, від чого фари починають світити тьмяніше. Що безпосередньо впливає на безпеку, адже, скажімо, в листопаді ночі найтемніші і якість освітлення дороги критично важлива.

Взимку до жовтизни фар додаються протиожеледні реагенти, що налипають на оптику. Струмінь “омивайки” занадто слабкий, щоб їх змити, тому видимість падає ще сильніше. Це, своєю чергою, призводить до аварійних ситуацій. Так що не женіться за дешевизною і вибирайте перевірені рідини.

Що стосується жовтого нальоту і подряпин, то їх можна спробувати відполірувати. І краще — в спеціалізованому сервісі, адже самостійна робота може зіпсувати оптику і знадобиться її заміна.