Соціум

Чому передню панель автомобіля називають “торпедою”

Невелика історія про автопром.

Кожен напевно хоча б раз чув про те, що автомобілісти називають передню панель в салоні улюбленої ластівки “торпедою”. Однак, чи доводилося замислюватися над тим, звідки взялася назва співзвучна з назвою військово-морської зброї, а також замислюватися над тим, чи є тут взагалі якийсь зв’язок з флотом? Що ж, саме час розібратися в даному питанні, інформує Ukr.Media.

Насправді ніякого зв’язку з військово-морським флотом у цього слова немає. Насправді ця деталь називається не торпедою, а торпедо. Більш того, співзвуччя це існує лише у нас. Що цікаво, назва “торпедо” є не тільки запозиченим, але і по суті розмовним. Правильно передня панель салону автомобіля називається “парприз”. Походить термін від французького слова “pare-brise” і в дослівному перекладі означає “козирок” або “лобове скло”. Власне, колись так і називався, саме козирок для захисту від пилу і бруду.

Однак з роками назва перенеслася на передню панель. Якщо говорити конкретніше, то сталося це десь на початку 1930 років у міру розвитку цивільного автопрому в Європі і США. Хоча в наш час “парпрізом” куди частіше називають саме оздоблювальні матеріали передньої панелі, а не набір якихось датчиків і обладнання. Тому термін “передня панель” щодо “парпризу” в нашій мові буде цілком доречний.

Що ж стосується слова “торпедо”, то тут все ще простіше. Річ у тім, що в XX столітті в Німеччині була компанія “Torpedo”, яка спеціалізувалася на виробництві автомобільного обладнання, різноманітних приладів, багато з яких, в тому числі встановлювалися і на передній панелі. Таким чином передню панель стали іменувати за назвою компанії, обладнання якої переважно на ній ставилося. “Злий жарт” з “парпризом” зіграли логотипи приладів.